tsourekia_sokolata
clock icon
1:20'

Τσουρεκάκια της Λαμπρής σκέτα ή με σταγόνες σοκολάτας

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι δυνατό, για τσουρέκια
  • 250γρ. γάλα χλιαρό
  • 50γρ. μαγιά νωπή
  • 5 αβγά
  • 270γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκό αλάτι
  • 200γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι  κοπανισμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό μαστίχα κοπανισμένη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 αβγό χτυπημένο με 1 κουτ. γάλα
  • λίγο φιλέ αμυγδάλου
  • 100γρ. σταγόνες σοκολάτας

Το δημοφιλές πασχαλινό γλύκισμα θα γεμίσει το σπίτι σας με το άρωμα της μαστίχας. Κάντε το τσουρέκι ακόμη πιο λαχταριστό με σταγόνες σοκολάτας.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 40οC πάνω κάτω. Μέσα σε ένα μπολ διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. Προσθέτετε τα 250γρ. από το αλεύρι και φτιάχνετε έναν πηχτό χυλό. Σκεπάζετε το μπολ με πετσέτα κουζίνας και αφήνετε το μίγμα να φουσκώσει. Ανακατεύετε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι, τη μαστίχα και το μαχλέπι.
Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αλλάζετε το σύρμα του μίξερ με τους γάντζους και προσθέτετε στο μίγμα το προζύμι, το μισό λιωμένο βούτυρο και το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και ρίχνετε λίγο λίγο το λιωμένο βούτυρο. Συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ και να μαζευτεί όλη πάνω στους γάντζους.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, το σκεπάζετε με πετσέτα και το αφήνετε στο ζεστό φούρνο για 1 ώρα περίπου να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Χωρίζετε τη ζύμη σε οκτώ ίσες μπάλες. Πλάθετε τις μπάλες σε χοντρά κορδόνια. Πιέζετε τα τέσσερα από αυτά να πλατύνουν και μοιράζετε μέσα τις σταγόνες σοκολάτας. Στη συνέχεια, τα κάνετε ρολό, κλείνετε μέσα τη σοκολάτα, στρίβετε και φτιάχνετε σαλιγκάρια. Τα αραδιάζετε σε ένα ταψάκι.
Σε δεύτερο ταψάκι κάνετε σαλιγκάρι τα σκέτα κορδόνια. Τα αλείφετε με το μίγμα του αβγού, πασπαλίζετε με το φιλέ του αμυγδάλου και τα αφήνετε να φουσκώσουν στο φούρνο. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180οC στον αέρα και ψήνετε τα τσουρέκια μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα ξεφουρνίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Τα τυλίγετε σε σελοφάν ένα ένα για να διατηρηθούν φρέσκα.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Aντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 40οC πάνω κάτω. Μέσα σε ένα μπολ διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. Προσθέτετε τα 250γρ. από το αλεύρι και φτιάχνετε έναν πηχτό χυλό. Σκεπάζετε το μπολ με πετσέτα κουζίνας και αφήνετε το μίγμα να φουσκώσει. Ανακατεύετε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι, τη μαστίχα και το μαχλέπι.

Βήμα 2

Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αλλάζετε το σύρμα του μίξερ με τους γάντζους και προσθέτετε στο μίγμα το προζύμι, το μισό λιωμένο βούτυρο και το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και ρίχνετε λίγο λίγο το λιωμένο βούτυρο. Συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ και να μαζευτεί όλη πάνω στους γάντζους.

Βήμα 3

Μεταφέρετε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, το σκεπάζετε με πετσέτα και το αφήνετε στο ζεστό φούρνο για 1 ώρα περίπου να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 4

Χωρίζετε τη ζύμη σε οκτώ ίσες μπάλες. Πλάθετε τις μπάλες σε χοντρά κορδόνια. Πιέζετε τα τέσσερα από αυτά να πλατύνουν και μοιράζετε μέσα τις σταγόνες σοκολάτας. Στη συνέχεια, τα κάνετε ρολό, κλείνετε μέσα τη σοκολάτα, στρίβετε και φτιάχνετε σαλιγκάρια. Τα αραδιάζετε σε ένα ταψάκι.

Βήμα 5

Σε δεύτερο ταψάκι κάνετε σαλιγκάρι τα σκέτα κορδόνια. Τα αλείφετε με το μίγμα του αβγού, πασπαλίζετε με το φιλέ του αμυγδάλου και τα αφήνετε να φουσκώσουν στο φούρνο. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180οC στον αέρα και ψήνετε τα τσουρέκια μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα ξεφουρνίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Τα τυλίγετε σε σελοφάν ένα ένα για να διατηρηθούν φρέσκα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Aντωνία Κατή