TSIPOURA STO FOURNO ME LAXANIKA 2
clock icon
30'

Τσιπούρες με λαχανικά στο φούρνο

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 2 μεγάλες καθαρισμένες τσιπούρες. συνολικού βάρους περ. 1.5 κ.
  • 2-3 κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες κατά μήκος
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
  • 2-3 καρότα κομμένα σε φέτες κατά μήκος
  • 2-3 κοτσάνια μαϊντανού
  • 70 μλ. Λευκό κρασί
  • 100 μλ. Ελαιόλαδο.
  • Αλάτι, Πιπέρι

Μια πανεύκολη συνταγή για ψητές τσιπούρες στο φούρνο με λαχανικά που βγάζει αποτέλεσμα εφάμιλλο ψαροταβέρνας χωρίς να μυρίσει το σπίτι και χωρίς κόπο από σας, πέραν του να μετρήσετε σχολαστικά τον χρόνο ψησίματος και να μην κάνετε τίποτα όσο τα ψάρια ψήνονται.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200C. Κόβετε τα κολοκυθάκια και τα καρότα κατά μήκος σε λεπτές φέτες και το κρεμμύδι σε τέταρτα. Αλατοπιπερίζετε το/τα ψάρια και μέσα στη κοιλιά, βάζοντας μέσα της τα κοτσάνια του μαϊντανού.

Τοποθετείτε το/τα ψάρια στο ταψί με τα λαχανικά τριγύρω και προσθέτετε πρώτα το κρασί και στη συνέχεια το ελαιόλαδο. Βάζετε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο. Δεν ανοίγετε ούτε ασχολείστε ξανά, μέχρι να έρθει η ώρα να βγει

Για τον χρόνο ψησίματος: Η πιο ακριβής μέθοδος είναι με βάση τη θερμοκρασία στο κέντρο της πλάτης του ψαριού και δίπλα στη ραχοκοκαλιά, που πρέπει να φτάσει τους 60°C και καλύτερα να μην υπερβεί τους 65C, όπου αρχίζει η σάρκα του να χάνει υγρά και να σφίγγει. Σημειώνω ότι μετά τους 70C έχει πλέον αρχίσει αισθητά η σκλήρυνση και η αφύγρανση της σάρκας και στους 80C το ψάρι είναι πλέον στο πιο σκληρό που μπορεί να φτάσει.

Αν ακολουθήσετε την εμπειρική μέθοδο του χρόνου με βάση το βάρος, για ψάρια που είναι πλακέ όπως η τσιπούρα υπολογίστε 30’ για το 1 κιλό, και 5’ για κάθε επιπλέον μισό κιλό. Δηλαδή για ένα ψάρι 1 κιλού θα ψήσετε για 30’, 1.5 κιλού για 35’ , 2 κιλά στα 40’ και για 2.5 κιλά στα 45’.

Σερβίρισμα: Βγάζετε το ψάρι απ’ τον φούρνο και το τοποθετείτε με πολύ προσοχή σε πιατέλα. Συμπληρώνετε τη πιατέλα με τα λαχανικά γύρω του ή (καλύτερα) τα τοποθετείτε σε άλλο σκεύος σερβιρίσματος ώστε να έχετε άνεση στο καθάρισμα του ψαριού από τα βασικά κόκαλα, στο τραπέζι. Μπορείτε να σερβίρετε με λαδολέμονο ή να το αφήσετε όπως είναι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200C. Κόβετε τα κολοκυθάκια και τα καρότα κατά μήκος σε λεπτές φέτες και το κρεμμύδι σε τέταρτα. Αλατοπιπερίζετε το/τα ψάρια και μέσα στη κοιλιά, βάζοντας μέσα της τα κοτσάνια του μαϊντανού.

Βήμα 2

Τοποθετείτε το/τα ψάρια στο ταψί με τα λαχανικά τριγύρω και προσθέτετε πρώτα το κρασί και στη συνέχεια το ελαιόλαδο. Βάζετε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο. Δεν ανοίγετε ούτε ασχολείστε ξανά, μέχρι να έρθει η ώρα να βγει

Βήμα 3

Για τον χρόνο ψησίματος: Η πιο ακριβής μέθοδος είναι με βάση τη θερμοκρασία στο κέντρο της πλάτης του ψαριού και δίπλα στη ραχοκοκαλιά, που πρέπει να φτάσει τους 60°C και καλύτερα να μην υπερβεί τους 65C, όπου αρχίζει η σάρκα του να χάνει υγρά και να σφίγγει. Σημειώνω ότι μετά τους 70C έχει πλέον αρχίσει αισθητά η σκλήρυνση και η αφύγρανση της σάρκας και στους 80C το ψάρι είναι πλέον στο πιο σκληρό που μπορεί να φτάσει.

Βήμα 4

Αν ακολουθήσετε την εμπειρική μέθοδο του χρόνου με βάση το βάρος, για ψάρια που είναι πλακέ όπως η τσιπούρα υπολογίστε 30’ για το 1 κιλό, και 5’ για κάθε επιπλέον μισό κιλό. Δηλαδή για ένα ψάρι 1 κιλού θα ψήσετε για 30’, 1.5 κιλού για 35’ , 2 κιλά στα 40’ και για 2.5 κιλά στα 45’.

Βήμα 5

Σερβίρισμα: Βγάζετε το ψάρι απ’ τον φούρνο και το τοποθετείτε με πολύ προσοχή σε πιατέλα. Συμπληρώνετε τη πιατέλα με τα λαχανικά γύρω του ή (καλύτερα) τα τοποθετείτε σε άλλο σκεύος σερβιρίσματος ώστε να έχετε άνεση στο καθάρισμα του ψαριού από τα βασικά κόκαλα, στο τραπέζι. Μπορείτε να σερβίρετε με λαδολέμονο ή να το αφήσετε όπως είναι.