Tα αυγά αυτά ως προς τον τρόπο παρασκευής τους θυμίζουν τα αυγά ποσέ της γαλλικής κουζίνας. Η καταγωγή τους όμως είναι τούρκικη και είναι πολύ δημοφιλή στη γείτονα χώρα.
Υλικά
- 6 αβγά
- 1 λίτρο νερό
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 3 κουτ. σούπας ξίδι
- 500γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 6 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Tips
- Για να γίνουν σωστά τα αβγά ποσέ πρέπει να «γλιστρήσουν» μέσα σε άφθονο νερό που είναι σε θερμοκρασία βρασμού, χωρίς όμως να βράζει. Αν τα βάλετε σε νερό που κοχλάζει, το ασπράδι θα κομματιαστεί.
Διαδικασία
Βήμα 1
Βγάζετε το γιαούρτι από το ψυγείο και το αφήνετε να πάρει θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Βήμα 2
Σε μεγάλη, ρηχή κατσαρόλα βράζετε το νερό με το αλάτι και το ξίδι. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά ώστε να σταματήσει να κοχλάζει το νερό, σπάτε ένα αβγό μέσα σε μπολ και το ρίχνετε με προσοχή μέσα στο νερό. Επαναλαμβάνετε το ίδιο με τα υπόλοιπα αβγά. Αφήνετε απόσταση μεταξύ τους για να μην αναμιχθούν τα ασπράδια. Αν χρειάζεται, τα βράζετε σε δύο δόσεις.
Βήμα 3
Όταν πήξουν, μετά από 2 με 2,5 λεπτά τα μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε παγωμένο νερό με παγάκια. Τα καθαρίζετε από τυχόν ασπράδι που προεξέχει ώστε να έχουν ομοιόμορφο σχήμα και τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Κατόπιν, τα μεταφέρετε σε πιατέλα.
Βήμα 4
Χτυπάτε το γιαούρτι με λίγο αλάτι και το αδειάζετε με προσοχή πάνω στα αβγά. Λιώνετε το βούτυρο σε τηγανάκι, ανακατεύετε το μπούκοβο και περιχύνετε τα αβγά με το γιαούρτι. Ρίχνετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Aντωνία Κάτη