troufakia
clock icon
4'

Τρουφάκια σοκολάτας χωρίς ζάχαρη με ξηρούς καρπούς και σύκα

Υλικά

  • 100 γρ. σύκα ξερά
  • 40 γρ. κονιάκ ή ούζο
  • 40 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 150 γρ. ωμά αμύγδαλα
  • 150 γρ. φουντούκια
  • 20 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 130 γρ. κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη
  • Για την επικάλυψη

  • 120 γρ. κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη
  • 50 ml γάλα εβαπορέ
  • 50 γρ. φιστίκια κελυφωτά ψιλοκομμένα

Ένα γλυκό κατάλληλο για διαβητικούς ή για όσους ακολουθούν ένα πιο υγιεινό πρόγραμμα διατροφής για λόγους υγείας. Πλούσιο σε γεύση, θα το απολαύσουν όλοι, ακόμα κι όσοι δεν ακολουθούν συγκεκριμένο διαιτολόγιο.

Κόβουμε τα σύκα σε κομματάκια και τα μουλιάζουμε μέσα στο κονιάκ και τον χυμό πορτοκαλιού τουλάχιστον για 2 ώρες.

Ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς και τη βρώμη μέσα στο μπλέντερ και τα ψιλοκόβουμε.

Κόβουµε σε κοµµάτια την κουβερτούρα και τα βάζουµε σε ένα µεταλλικό ή πυρίµαχο µπολ. Το στερεώνουµε στο χείλος µιας κατσαρόλας την οποία έχουµε γεµίσει µε ένα ποτήρι νερό που σιγοβράζει (µπεν µαρί). Ανακατεύουµε ανά διαστήµατα µε µια σπάτουλα µέχρι να λιώσει καλά. Αποσύρουµε προσεκτικά το µπολ από την κατσαρόλα.

Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα σύκα που έχουν πλέον μαλακώσει μαζί με το υπόλοιπο κονιάκ και τον χυμό πορτοκαλιού.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μείγμα των ξηρών καρπών, τον πολτό των σύκων και τη λιωμένη κουβερτούρα. Τα αναμειγνύουμε καλά να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε το μείγμα να σφίξει για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.

Ξεκινάμε να πλάθουμε με τα χέρια μας το μείγμα σε μπαλάκια των 30 γρ. το ένα. Αφήνουμε να κρυώσουν και να σφίξουν μέσα στο ψυγείο.

Επικάλυψη: Λιώνουμε σε μπεν-μαρί την κουβερτούρα της επικάλυψης μαζί με το εβαπορέ γάλα. Τα ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα παχύρρευστο γλάσο σοκολάτας.

Βουτάμε μέσα στη λιωμένη κουβερτούρα της επικάλυψης τα τρουφάκια και αμέσως τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φιστίκια. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσουν και να σφίξει η σοκολάτα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβουμε τα σύκα σε κομματάκια και τα μουλιάζουμε μέσα στο κονιάκ και τον χυμό πορτοκαλιού τουλάχιστον για 2 ώρες.

Βήμα 2

Ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς και τη βρώμη μέσα στο μπλέντερ και τα ψιλοκόβουμε.

Βήμα 3

Κόβουµε σε κοµµάτια την κουβερτούρα και τα βάζουµε σε ένα µεταλλικό ή πυρίµαχο µπολ. Το στερεώνουµε στο χείλος µιας κατσαρόλας την οποία έχουµε γεµίσει µε ένα ποτήρι νερό που σιγοβράζει (µπεν µαρί). Ανακατεύουµε ανά διαστήµατα µε µια σπάτουλα µέχρι να λιώσει καλά. Αποσύρουµε προσεκτικά το µπολ από την κατσαρόλα.

Βήμα 4

Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα σύκα που έχουν πλέον μαλακώσει μαζί με το υπόλοιπο κονιάκ και τον χυμό πορτοκαλιού.

Βήμα 5

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μείγμα των ξηρών καρπών, τον πολτό των σύκων και τη λιωμένη κουβερτούρα. Τα αναμειγνύουμε καλά να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε το μείγμα να σφίξει για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.

Βήμα 6

Ξεκινάμε να πλάθουμε με τα χέρια μας το μείγμα σε μπαλάκια των 30 γρ. το ένα. Αφήνουμε να κρυώσουν και να σφίξουν μέσα στο ψυγείο.

Βήμα 7

Επικάλυψη: Λιώνουμε σε μπεν-μαρί την κουβερτούρα της επικάλυψης μαζί με το εβαπορέ γάλα. Τα ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα παχύρρευστο γλάσο σοκολάτας.

Βήμα 8

Βουτάμε μέσα στη λιωμένη κουβερτούρα της επικάλυψης τα τρουφάκια και αμέσως τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φιστίκια. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσουν και να σφίξει η σοκολάτα.