Dulce de leche and apple filo turnovers
clock icon
45'

Τραγανά μηλοπιτάκια με «μαρμελάδα» γάλακτος

Υλικά

  • 2 φύλλα κρούστας
  • 1 κόκκινο μήλο, χωρίς φλούδα
  • 30 γρ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο
  • 4 κουτ. γλυκού dulce de leche («μαρμελάδα» γάλακτος, από βαζάκι στα σούπερ μάρκετ)
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • γιαούρτι στραγγιστό ή παγωτό βανίλια, για το σερβίρισμα

Ένα τέλειο γλυκό που είναι έτοιμο σε λιγότερο από μία ώρα. Σκέτα, τα μηλοπιτάκια, συνοδεύουν άψογα καφέ και τσάι, ενώ μαζί με παγωτό βανίλια, κλείνουν εξαιρετικά οποιοδήποτε τραπέζι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα. Σε καθαρό πάγκο εργασίας τοποθετούμε το ένα φύλλο κρούστας πάνω στο άλλο και τα κόβουμε με ψαλίδι ή κοφτερό μαχαίρι σε 4 οριζόντιες λωρίδες. Κόβουμε το μήλο στα τέσσερα και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Κατόπιν κόβουμε κάθε τέταρτο σε 4 φέτες.
Βάζουμε μία λωρίδα φύλλο κάθετα μπροστά μας και αλείφουμε τις άκρες γύρω-γύρω με βούτυρο. Βάζουμε 1 κουτ. γλυκού μαρμελάδα γάλακτος περίπου 3 εκ. πιο πάνω από την κάτω δεξιά άκρη του φύλλου. Πασπαλίζουμε με μια μικρή πρέζα αλάτι και από πάνω βάζουμε το 1/4 από τις φέτες μήλου. Παίρνουμε την κάτω δεξιά γωνία του φύλλου μας και τη διπλώνουμε διαγώνια να πάει αριστερά επάνω. Συνεχίζουμε να τυλίγουμε σε τρίγωνο μέχρι να τελειώσει το φύλλο. Αλείφουμε την άκρη που περισσεύει με βούτυρο για να κολλήσει πάνω στο τρίγωνο και να σφραγίσει τη γέμιση.
Τα ψήνουμε στην πάνω θέση του φούρνου για 15΄-20΄ ή μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο και να γίνει τραγανό. Τα αφήνουμε για 5΄ να σταθούν προτού τα σερβίρουμε με λίγο γιαούρτι στο πλάι ή παγωτό βανίλια.
ΣΥΝΤΑΓΕΣ: ADAM BUSH, JANINE RATCLIFFE, RICHARD MAKIN ΦΩΤΟΓΡΑΦIΕΣ: VINNY WHITEMAN, CHARLIE RICHARDS, ANT DUNCAN

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα. Σε καθαρό πάγκο εργασίας τοποθετούμε το ένα φύλλο κρούστας πάνω στο άλλο και τα κόβουμε με ψαλίδι ή κοφτερό μαχαίρι σε 4 οριζόντιες λωρίδες. Κόβουμε το μήλο στα τέσσερα και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Κατόπιν κόβουμε κάθε τέταρτο σε 4 φέτες.

Βήμα 2

Βάζουμε μία λωρίδα φύλλο κάθετα μπροστά μας και αλείφουμε τις άκρες γύρω-γύρω με βούτυρο. Βάζουμε 1 κουτ. γλυκού μαρμελάδα γάλακτος περίπου 3 εκ. πιο πάνω από την κάτω δεξιά άκρη του φύλλου. Πασπαλίζουμε με μια μικρή πρέζα αλάτι και από πάνω βάζουμε το 1/4 από τις φέτες μήλου. Παίρνουμε την κάτω δεξιά γωνία του φύλλου μας και τη διπλώνουμε διαγώνια να πάει αριστερά επάνω. Συνεχίζουμε να τυλίγουμε σε τρίγωνο μέχρι να τελειώσει το φύλλο. Αλείφουμε την άκρη που περισσεύει με βούτυρο για να κολλήσει πάνω στο τρίγωνο και να σφραγίσει τη γέμιση.

Βήμα 3

Τα ψήνουμε στην πάνω θέση του φούρνου για 15΄-20΄ ή μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο και να γίνει τραγανό. Τα αφήνουμε για 5΄ να σταθούν προτού τα σερβίρουμε με λίγο γιαούρτι στο πλάι ή παγωτό βανίλια.

Βήμα 4

ΣΥΝΤΑΓΕΣ: ADAM BUSH, JANINE RATCLIFFE, RICHARD MAKIN ΦΩΤΟΓΡΑΦIΕΣ: VINNY WHITEMAN, CHARLIE RICHARDS, ANT DUNCAN