Η ελληνική απάντηση στο ριζότο, το τραχανότο, αποκτάει ακόμη πιο έντονο ελληνικό άρωμα με το χωριάτικο λουκάνικο, το θυμάρι και το ανθότυρο.
Υλικά
- 1½ φλιτζάνι τραχανά γλυκό
- ½ πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια ψιλά
- ½ πιπεριά πράσινη σε κυβάκια ψιλά
- 2 λουκάνικα χωριάτικα σε λεπτές φέτες
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
- 1 κύβο ζωμό κοτόπουλο βιολογικό ή φρέσκο σπιτικό
- 3-4 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο (τα φυλλαράκια)
- 2 κουτ. σούπας ανθότυρο ξερό τριμμένο
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- λίγη ξινομυζήθρα+ πιπέρι φρεσκοτριμμένο για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε αντικολλητικό τηγάνι ψήνετε τις φετούλες του λουκάνικου χωρίς άλλη λιπαρή ουσία, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, πετάτε το λίπος και τις αφήνετε να περιμένουν.Βήμα 2
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν. Ωστόσο, βάζετε στο βραστήρα νερό να βράσει.Βήμα 3
Προσθέτετε στην κατσαρόλα τον τραχανά και συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να γυαλίσει. Σβήνετε τον τραχανά με το λευκό κρασί και στη συνέχεια και τον κύβο του κοτόπουλου.Βήμα 4
Όταν ο τραχανάς πιει το κρασί, ξεκινάτε να προσθέτετε σταδιακά στην κατσαρόλα καυτό νερό από το βραστήρα, ανακατεύοντας τακτικά. Θα προσθέσετε όσο νερό χρειαστεί μέχρι να μαγειρευτεί ο τραχανάς και να μείνει ζουμερός και χυλωμένος.Βήμα 5
Στο τέλος ανακατεύετε στο τραχανότο τις ψημένες φέτες του λουκάνικου, τα φυλλαράκια από το φρέσκο θυμάρι, το βούτυρο και το ανθότυρο.Βήμα 6
Μοιράζετε το τραχανότο σε βαθιά πιάτα ή μπολ και προσθέτετε στο κέντρο του καθενός από ένα κουταλάκι ξινομυζήθρα. Ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε.Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή