Μια εντυπωσιακή τούρτα με κεράσια, ιδανική για καλοκαιρινά γενέθλια.
Υλικά
- 4 αβγά
- 120γρ. ζάχαρη
- 120γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 1 καψουλάκι βανιλίνης
- 30γρ. βούτυρο λιωμένο, κρύο
- 250γρ. τυρί μασκαρπόνε
- 250γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
- 1 κουτ. γλυκού εσάνς βανίλιας
- 150γρ. κεράσια, χωρίς κουκούτσι
- 3 κουτ. σούπας μαρμελάδα κεράσι
- πουράκια σοκολάτα
Για το παντεσπάνι
Για την κρέμα
Για την τούρτα
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190oC. Βουτυρώνετε ελαφρά μία φόρμα διαμέτρου 18εκ. (κατά προτίμηση με αποσπώμενο πάτο) και πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Χτυπάτε τη φόρμα για να πέσει η περιττή ποσότητα αλευριού και αφήνετε τη φόρμα στην άκρη.Βήμα 2
Για το παντεσπάνι: Βάζετε στον κάδο του μίξερ τα αβγά με τα ζάχαρη και τα χτυπάτε να ασπρίσουν και να δημιουργηθεί μια αφράτη κρέμα. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτετε πασπαλιστά το αλεύρι και ανακατεύετε απαλά με μια σπάτουλα. Τέλος, προσθέτετε λίγο-λίγο το κρύο βούτυρο και ανακατεύετε καλά μέχρι να ενσωματωθεί.Βήμα 3
Αδειάζετε το μίγμα στη φόρμα και ψήνετε στο φούρνο για 25-30 λεπτά. Προσοχή, μην ανοίξετε το φούρνο πριν περάσουν τα πρώτα 20 λεπτά. Βγάζετε το παντεσπάνι από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει καλά. Στη συνέχεια, το κόβετε σε 3 ίσους δίσκους και το αφήνετε στην άκρη.Βήμα 4
Για την κρέμα: Χτυπάτε στο μίξερ το μασκαρπόνε με την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια, μέχρι να φουσκώσει. Σταματάτε το μίξερ και προσθέτετε λίγη-λίγη τη σαντιγί, ανακατεύοντας απαλά με μία σπάτουλα.Βήμα 5
Για την τούρτα: Βάζετε το πρώτο παντεσπάνι σε μία πιατέλα, απλώνετε πάνω τη μαρμελάδα κεράσι και σκεπάζετε με το δεύτερο παντεσπάνι. Με μια σπάτουλα απλώνετε τη μισή ποσότητα από την κρέμα μασκαρπόνε και σκορπάτε επάνω τα μισά κεράσια. Τέλος σκεπάζετε με το τελευταίο παντεσπάνι.Βήμα 6
Αδειάζετε στην κορυφή την υπόλοιπη κρέμα και με μια σπάτουλα την απλώνετε να καλύψει όλη την τούρτα και περιμετρικά. Αφήνετε την τούρτα στο ψυγείο για 1 ώρα.Βήμα 7
Πριν το σερβίρισμα, κολλάτε περιμετρικά τα πουράκια και διακοσμείτε την κορυφή με τα υπόλοιπα κεράσια.Φωτογραφία - Food styling: Αντωνία Κατή - Props styling: Μαίρη Δεληγιώργη - Food styling assistant: Αντιγόνη Στρατηλάτη