Αυτή η αλλιώτικη τούρτα θα σημάνει με τον πιο υπέροχο τρόπο το τέλος ενός πλούσιου γεύματος.
Υλικά
- 400γρ. φύλλο κανταΐφι
- ¾ φλιτζανιού βούτυρο φρέσκο, λιωμένο, καθαρισμένο
- 500ml κρέμα γάλακτος
- 3-4 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας ροδόνερο
- 250γρ. φιστίκια Αιγίνης καβουρδισμένα, ψιλοκομμένα
- 2½ φλιτζάνια ζάχαρη
- 1½ φλιτζάνι νερό
- 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Για την τούρτα
Για το σιρόπι
Διαδικασία
Βήμα 1
Ασχολείστε με το κανταΐφι: Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 160 βαθμούς. Βάζετε το λιωμένο βούτυρο σε ένα πιάτο και βουτώντας τα χέρια σας ξαίνετε το κανταΐφι, ώστε να διαποτιστούν τα νήματα και στο ψήσιμο να ροδίσουν ομοιόμορφα. Χωρίζετε το κανταΐφι στη μέση και το απλώνετε σε δύο βουτυρωμένα, ρηχά ταψάκια με διάμετρο 28εκ. Τα βάζετε να ψηθούν μέχρι να ροδίσουν.Βήμα 2
Ετοιμάζετε την κρέμα: Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη σε σαντιγί, προσθέτετε το ροδόνερο, χτυπάτε λίγο ακόμη και τη διατηρείτε στο ψυγείο.Βήμα 3
Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη, μέχρι να αρχίσει να δένει. Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού και το αφήνετε να δέσει αρκετά, μέχρι να έχει την πυκνότητα ελαιόλαδου. Όταν κρυώσει το κανταΐφι, το σιροπιάζετε με καυτό το σιρόπι. Το αφήνετε μέσα στα ταψάκια μέχρι να σερβίρετε.Βήμα 4
Συναρμολογείτε το γλυκό: Βάζετε τον ένα δίσκο κανταϊφιού σε πιατέλα. Απλώνετε ομοιόμορφα από πάνω τη μισή ποσότητα της κρέμας και πασπαλίζετε με τα μισά φιστίκια. Τοποθετείτε από πάνω το δεύτερο δίσκο κανταϊφιού. Σκεπάζετε την επιφάνεια με την υπόλοιπη κρέμα (με κορνέ) και πασπαλίζετε με τα υπόλοιπα φιστίκια. Σερβίρετε αμέσως.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb