Μία διαφορετική, χειμωνιάτικη τούρτα με κανταΐφι αντί για παντεσπάνι και γέμιση από καραμελωμένα μήλα και ξηρούς καρπούς. Τη λες και μηλόπιτα.
Υλικά
- 400γρ. φύλλο κανταΐφι
- 2 φλιτζάνια βούτυρο φρέσκο, λιωμένο
- 3-4 μήλα καθαρισμένα, σε κύβους
- 1 φλιτζάνι καρυδόψιχα χοντροαλεσμένη
- 1 φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα χοντροαλεσμένη
- ½ φλιτζάνι ξανθές σταφίδες (προαιρετικά)
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 κουτ. σούπας κανελογαρίφαλα σε σκόνη
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι μέλι
- 1½ φλιτζάνι νερό
- 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- καρυδόψιχα ψιλοτριμμένη
Για το σιρόπι
Για το γαρνίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ξαίνετε πολύ καλά το κανταΐφι. Βάζετε το λιωμένο βούτυρο σε πιάτο και, βουτώντας τα χέρια σας, τρίβετε το κανταΐφι ώστε να διαποτιστούν τα νήματα και να ροδίσει ομοιόμορφα στο ψήσιμο.Βήμα 2
Το μοιράζετε στα δύο και το απλώνετε σε δύο βουτυρωμένα ρηχά, στρογγγυλά ταψάκια με διάμετρο 28εκ. Όσο βούτυρο περισσέψει, το περιχύνετε πάνω από το κανταΐφι κουταλιά κουταλιά. Ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν οι κλωστές του κανταϊφιού.Βήμα 3
Ετοιμάζετε το σιρόπι: βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και το μέλι και το αφήνετε να βράσει για 1 λεπτό ακόμα. Όταν κρυώσει το κανταΐφι, το σιροπιάζετε με το καυτό σιρόπι. Το αφήνετε μέσα στα ταψάκια.Βήμα 4
Βάζετε στο μεταξύ τα κομμένα μήλα με μισό φλιτζάνι νερό και το ξυλάκι της κανέλας σε κατσαρόλα. Τη σκεπάζετε και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, δηλαδή μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα. Αν έχουν ακόμα νεράκι, ξεσκεπάζετε και δυναμώνετε τη φωτιά μέχρι να εξατμιστεί. Τα μήλα πρέπει να φαίνονται σχεδόν καραμελωμένα. Τα ανακατεύετε με την καρυδόψιχα, την αμυγδαλόψιχα, τα κανελογαρίφαλα και τις σταφίδες.Βήμα 5
Για τη συναρμολόγηση του γλυκού: Βάζετε τον ένα δίσκο κανταϊφιού σε πιατέλα. Απλώνετε ομοιόμορφα το μίγμα των μήλων και τοποθετείτε από πάνω το δεύτερο δίσκο. Πασπαλίζετε με την αλεσμένη καρυδόψιχα και σερβίρετε. Ταιριάζει μαζί με παγωτό βανίλια αρωματισμένο με κανέλα.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb