Ο γαύρος ο ταπεινός προσγειώνει την τοστάδα μας στην Ελλάδα με γεύσεις οικείες βγαλμένες από απλά υλικά του Σεπτέμβρη που τόσο αγαπάμε.
60'
Τοστάδα γαύρου με σάλτσα σκόρδου, ωμής τομάτας και μάραθο
Υλικά
- Μερίδες:4
- 4 τορτίγιας καλαμποκιού ψημένες στον φούρνο στους 170 για 30- 40 λεπτά
- 160 γρ φιλέτα γαύρου
- 1 κρόκος αυγού
- 75 ml τσικουδιά
- 70 ml ανθρακούχο νερό
- 50 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Ηλιέλαιο για τηγάνισμα
- 1 ώριμη μεγάλη ντομάτα
- ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
- 5 σκελίδες λιωμενου σκόρδου
- 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 100 γρ βούτυρο
- ξύσμα από ένα ακέρωτο λεμόνι
- φύλλα μάραθου
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τη σάλτσα σκόρδου: Φτιάχνουμε το κουρκούτι μας ως εξής: σε μεταλλικό βαθύ σκεύος χτυπάμε με πιρούνι τον κρόκο με την τσικουδιά, το ανθρακούχο νερό και το αλεύρι και κρυώνουμε το μίγμα στο ψυγείο.
Χτυπάμε την ντομάτα στο μπλέντερ με τη ρίγανη και τη κρατάμε στο ψυγείο.
Βήμα 2
Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι το ηλιέλαιο στους 180 περίπου βαθμούς και τηγανίζουμε τα φιλέτα αφού προηγουμένως τα έχουμε βουτήξει στο κουρκούτι. Αφού ροδίσουν από όλες τις πλευρές τα απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Βήμα 3
Στήνουμε τις τοσταδες ως εξής: απλώνουμε την σάλτσα σκόρδου στην βάση, στην συνέχεια τοποθετούμε τα φιλέτα γαύρου και πάνω ρίχνουμε την κρύα σάλτσα ντομάτας. Γαρνίρουμε με τα φύλλα μάραθου και το ξύσμα λεμονιού