tortigies_kimas
clock icon
40'

Τορτίγιες με κιμά, λαχανικά και σος γιαουρτιού

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά (από λάπα)
  • 75 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 15 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 240 γρ. χυμό ντομάτας
  • 230 ml νερό
  • 5 γρ. κύμινο
  • 5-10 γρ. καυτερή πάπρικα
  • 120 γρ. κρεμμύδι, σε φέτες
  • 15 γρ. σκελίδες σκόρδο
  • 250 γρ. κόκκινη πιπεριά, σε φέτες
  • 250 γρ. κίτρινη πιπεριά, σε φέτες
  • 250 γρ. πράσινη πιπεριά, σε φέτες
  • 4 τορτίγιες
  • Για τη σος

  • 250 γρ. γιαούρτι
  • 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 50 ml χυμό λάιμ + 1 κουτ. γλυκού ξύσμα
  • Για το σερβίρισμα

  • 1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
  • φύλλα κόλιανδρου, ψιλοκομμένα
  • κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο

Αυτό το σνακ με τορτίγιες είναι αρκετά χορταστικό ώστε να γίνει κι ένα ελαφρύ γεύμα που έχει τη δροσιά του γιαουρτιού.

Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία χωρίς καθόλου ελαιόλαδο. Λαδώνουμε τον κιμά με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα φροντίζοντας να τον απλώσουμε σε όλη την επιφάνεια του σκεύους. Καβουρδίζουμε πάρα πολύ καλά μέχρι ο κιμάς να έχει ένα ωραίο καφέ σκούρο χρώμα για περίπου 10’.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και τον χυμό ντομάτας, το νερό ή τον ζωμό, το κύμινο, την καυτερή πάπρικα και ανακατεύουμε. Μισοκλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία για 30’ ανακατεύοντας περιστασιακά για να μη μας κολλήσει.

Παράλληλα προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές και τσιγαρίζουμε για 5’-6’ ή έως ότου τα λαχανικά αρχίσουν να μαλακώνουν αλλά παράλληλα να είναι τραγανά. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Όταν ο κιμάς φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν έχει πολλά υγρά αλλά παράλληλα είναι ζουμερός, αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα τα λαχανικά από το προηγούμενο βήμα και ανακατεύουμε καλά.

Σος: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τον χυμό λάιμ και το ξύσμα να ομογενοποιηθούν.

Τοποθετούμε στο χέρι μας μία πίτα τορτίγια, στη συνέχεια προσθέτουμε 3-4 κουταλιές της σούπας κιμά με λαχανικά και γαρνίρουμε με τη δροσερή σος γιαουρτιού, πιπεριές τσίλι, φύλλα κόλιανδρου και κόκκινο λάχανο.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία χωρίς καθόλου ελαιόλαδο. Λαδώνουμε τον κιμά με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα φροντίζοντας να τον απλώσουμε σε όλη την επιφάνεια του σκεύους. Καβουρδίζουμε πάρα πολύ καλά μέχρι ο κιμάς να έχει ένα ωραίο καφέ σκούρο χρώμα για περίπου 10’.

Βήμα 2

Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και τον χυμό ντομάτας, το νερό ή τον ζωμό, το κύμινο, την καυτερή πάπρικα και ανακατεύουμε. Μισοκλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία για 30’ ανακατεύοντας περιστασιακά για να μη μας κολλήσει.

Βήμα 3

Παράλληλα προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές και τσιγαρίζουμε για 5’-6’ ή έως ότου τα λαχανικά αρχίσουν να μαλακώνουν αλλά παράλληλα να είναι τραγανά. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 4

Όταν ο κιμάς φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν έχει πολλά υγρά αλλά παράλληλα είναι ζουμερός, αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα τα λαχανικά από το προηγούμενο βήμα και ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 5

Σος: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τον χυμό λάιμ και το ξύσμα να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 6

Τοποθετούμε στο χέρι μας μία πίτα τορτίγια, στη συνέχεια προσθέτουμε 3-4 κουταλιές της σούπας κιμά με λαχανικά και γαρνίρουμε με τη δροσερή σος γιαουρτιού, πιπεριές τσίλι, φύλλα κόλιανδρου και κόκκινο λάχανο.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio LM