Ένα από τα πιο ωραία, αρωματικά και υπέροχα δουλεμένα πιάτα της πολίτικης κουζίνας που οι Έλληνες πρόσφυγες έφεραν μαζί τους στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922. Στο ιμάμ πρωταγωνίστρια είναι η μελιτζάνα του καλοκαιριού και σε δεύτερη φάση τα καλά τσιγαρισμένα κρεμμύδια, η φρέσκια ντομάτα και τα μοσχοβολιστά αρωματικά.

Υλικά
- 8 µελιτζάνες φλάσκες µικρές ή τσακώνικες
- 1 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
- 500 γρ. κρεµµύδια, σε ροδέλες
- 1 ½ κουτ. σούπας κρέµα σκόρδου
- 2 κιλά ντοµάτες
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντοµάτας
- 1 κουτ. γλυκού θυµάρι ξερό
- ½ φλιτζ. ξίδι βαλσαµικό
- 3 κουτ. σούπας πετιµέζι
- 1 φλιτζ. µαϊντανό, ψιλοκοµµένο
- ½ φλιτζ. δυόσµο φρέσκο, ψιλοκοµµένο
- 2 φλιτζ. φέτα, προαιρετικά
- αλάτι, µαύρο πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Μερίδες: 4
Διαδικασία
Βήμα 1
Τοποθετούµε τις µελιτζάνες οριζόντια και µε ένα κοφτερό µαχαίρι κόβουµε ένα στενόµακρο καπάκι. Χαράζουµε τη σάρκα της µελιτζάνας
χιαστί σε αρκετά βαθιές τοµές. Πασπαλίζουµε µε αλάτι. Τις αναποδογυρίζουµε και τις αφήνουµε σε σουρωτήρι για 1 ώρα να βγάλουν τα υγρά τους. Μετά τις ξεπλένουµε σε τρεχούµενο νερό και τις στεγνώνουµε µε χαρτί κουζίνας.
Βήμα 2
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουµε ελάχιστο από το ελαιόλαδο και µόλις ζεσταθεί τοποθετούµε τις µελιτζάνες µε την κοµµένη πλευρά προς τα κάτω. Τις αφήνουµε σε πολύ χαµηλή θερµοκρασία να ψηθούν και να ροδοκοκκινίσουν. Υπολογίζουµε 30' και δεν ξεχνάµε να τις γυρίζουµε κάθε 5΄-6΄, ώστε να πάρουν χρώµα και να µαλακώσουν από όλες τις πλευρές. Κατόπιν τις µεταφέρουµε και τις αραδιάζουµε σε ένα ταψάκι φούρνου. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
Βήμα 3
Κόβουµε 2 από τις ντοµάτες σε φέτες και τις υπόλοιπες τις τρίβουµε στον τρίφτη.
Βήμα 4
Ζεσταίνουµε 3 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο στο ίδιο σκεύος που χρησιµοποιήσαµε για τις µελιτζάνες και σοτάρουµε τα κρεµµύδια. Αλατίζουµε και χαµηλώνουµε τη φωτιά έτσι ώστε να βγάλουν τα υγρά τους και να σοταριστούν οµοιόµορφα. Προσθέτουµε την κρέµα σκόρδου, τις τριµµένες ντοµάτες και τον πελτέ. Αλατοπιπερώνουµε, πασπαλίζουµε µε το θυµάρι και αφήνουµε τη σάλτσα να
σιγοµαγειρευτεί και να µελώσει. Περίπου 1'-2' πριν το τέλος ρίχνουµε το ξίδι και το πετιµέζι. Ανακατεύουµε και προσθέτουµε τα φρέσκα µυρωδικά.
Βήμα 5
Με ένα κουτάλι πιέζουµε τη σάρκα κάθε µελιτζάνας και µοιράζουµε τη σάλτσα κρεµµυδιών και ντοµάτας στο εσωτερικό τους. Πασπαλίζουµε αν θέλουµε µε φέτα και περιχύνουµε τις µελιτζάνες µε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Βήμα 6
Τις ψήνουµε για περίπου 1 ώρα.
Βήμα 7
Τις ξεφουρνίζουµε και τις σερβίρουµε χλιαρές ή κρύες, µε λίγο επιπλέον µαϊντανό.
Φωτογραφία: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY