Κι όμως το κουνουπίδι μπορεί να γίνει εύκολα ένας νόστιμος γλυκόξινος ορεκτικός μεζές.
Υλικά
- 1 μικρό κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκέτα των 6-7 εκ. και κατόπιν κάθετα στα 2
- 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 240 ml γάλα
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ κουτ. γλυκού κοφτή σκόρδο, σκόνη
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
- ½ φλιτζάνι μέλι
- ½ φλιτζάνι soy sauce
- ½ κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. σούπας σουσάμι καβουρδισμένο
- 1 λάιμ, το ξύσμα
Μερίδες: 6
Για το κουρκούτι
Για τη σάλτσα
Διαδικασία
Βήμα 1
Τα μπουκέτα του κουνουπιδιού θα πρέπει να είναι κομμένα όλα στο ίδιο μέγεθος, όσο είναι δυνατόν. Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει και ρίχνουμε τα κομμένα μπουκέτα του κουνουπιδιού. Μόλις η κατσαρόλα πάρει πάλι βράση, μετράμε 30΄΄ και σουρώνουμε. Τα αφήνουμε σκεπασμένα με μια πετσέτα στο σουρωτήρι να κρυώσουν πλήρως.
Βήμα 2
Όταν κρυώσουν θα είναι μισοβρασμένα και χωρίς υγρασία. Εάν έχουν ακόμα υγρασία, τα απλώνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν. Αυτή τη διαδικασία μπορούμε να την κάνουμε και από την προηγούμενη μέρα ή από το πρωί κρατώντας τα στο ψυγείο.
Βήμα 3
Σάλτσα: Ανακατεύουμε τα υλικά για τη σάλτσα σε ένα μπολ που χωράει τα μπουκέτα του κουνουπιδιού.
Βήμα 4
Κουρκούτι: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το κουρκούτι με τελευταίο το ξίδι. Ρίχνουμε τα μπουκέτα του κουνουπιδιού στο κουρκούτι, ανακατεύουμε και τηγανίζουμε σε 1½ δάχτυλο ηλιέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και από τις 2 μεριές μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Βήμα 5
Βγάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας και μόλις στραγγίξουν τα ρίχνουμε στο μπολ με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν καλά και σερβίρουμε.
Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio LM