barbouni-ksupolitos-anoigma
clock icon
15'

Τηγανητό μπαρμπούνι από τον Ξυπόλητο

Υλικά

    Μερίδες: 2

  • 4 μικρά μπαρμπούνια, καθαρισμένα
  • 1 κουτ. σούπας ανθό αλατιού
  • αλεύρι, για το τηγάνισμα

Tips

  • Για να σφίξει το κρέας των ψαριών, προτού τα τηγανίσουμε μπορούμε να τα βάλουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό, ξίδι και αλάτι για περίπου 2΄. Μετά τα βγάζουμε και τα πιέζουμε ελαφριά στην παλάμη μας, με το κεφάλι προς τα κάτω για να φύγουν τυχόν νερά από το στόμα τους. Τα στεγνώνουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Όταν τα έχουμε αλευρώσει και προτού τα ρίξουμε στο τηγάνι, τα σφίγγουμε λίγο στην κοιλιά για να ενωθούν οι δύο πλευρές τους. Έτσι και λάδι δεν θα μπει κατά το τηγάνισμα και το εσωτερικό τους θα παραμείνει ζουμερό
  • Προτού τα σερβίρουμε, δεν τους ρίχνουμε χυμό από λεμόνι γιατί θα πανιάσει η κρούστα τους. Αντί γι’ αυτό, μπορούμε να τους βάλουμε λίγο ξύσμα λεμονιού.

Ο Ξυπόλητος είναι μια ψαροταβέρνα πάνω στο κύμα, βγαλμένη λες από παλιά ελληνική ταινία, που ξεχωρίζει για το φρέσκο τηγανητό ψάρι όπως το μπαρμπούνι

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και το βάζουμε να κάψει καλά. Το λάδι πρέπει να είναι μπόλικο ώστε να βυθίζονται μέσα τα μπαρμπούνια. Παράλληλα αλευρώνουμε τα μπαρμπούνια και τα τινάζουμε ελαφρώς για να φύγει το περιττό αλεύρι.

Τα τηγανίζουμε για περίπου 5΄ από την κάθε πλευρά. Με τη βοήθεια μιας λαβίδας τα βγάζουμε πιάνοντας από την κοιλιά. Τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν. Τα σκουπίζουμε λίγο με χαρτί, ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα σερβίρουμε.

Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και το βάζουμε να κάψει καλά. Το λάδι πρέπει να είναι μπόλικο ώστε να βυθίζονται μέσα τα μπαρμπούνια. Παράλληλα αλευρώνουμε τα μπαρμπούνια και τα τινάζουμε ελαφρώς για να φύγει το περιττό αλεύρι.

Βήμα 2

Τα τηγανίζουμε για περίπου 5΄ από την κάθε πλευρά. Με τη βοήθεια μιας λαβίδας τα βγάζουμε πιάνοντας από την κοιλιά. Τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν. Τα σκουπίζουμε λίγο με χαρτί, ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα σερβίρουμε.

Φωτογραφία: Αντώνης Γιαμούρης