lahanokipos
clock icon
40'

Τηγανίτες με σελινόριζα και πράσα

Υλικά

  • 150γρ. σελινόριζα, καθαρισμένη και τριμμένη στον τρίφτη
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας σέλινο ψιλοκομμένο
  • 1-2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 200γρ. νιφάδες βρώμης
  • 2 αβγά χτυπημένα
  • φρυγανιά τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Νόστιμες κροκέτες λαχανικών που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι.

Ζεσταίνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτετε τη σελινόριζα και το πράσο και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για μερικά λεπτά ακόμη.
Κατόπιν ρίχνετε το νερό και το γάλα, προσθέτετε τη βρώμη ρίχνοντας την από πάνω σαν βροχή και ανακατεύετε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι το μίγμα να γίνει σαν πηχτή κρέμα.
Ανακατεύετε το σέλινο και αλατοπιπερώνετε. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Όταν το μίγμα γίνει χλιαρό παίρνετε μικρή ποσότητα, στο μέγεθος αβγού και πλάθετε τηγανίτες πάχους 1εκ. Τις βουτάτε στα χτυπημένα αβγά και στη συνέχεια στη φρυγανιά.
Ζεσταίνετε ελαιόλαδο και τις τηγανίζετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζετε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα, τις βάζετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από το λάδι και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κάτη

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτετε τη σελινόριζα και το πράσο και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για μερικά λεπτά ακόμη.

Βήμα 2

Κατόπιν ρίχνετε το νερό και το γάλα, προσθέτετε τη βρώμη ρίχνοντας την από πάνω σαν βροχή και ανακατεύετε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι το μίγμα να γίνει σαν πηχτή κρέμα.

Βήμα 3

Ανακατεύετε το σέλινο και αλατοπιπερώνετε. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Βήμα 4

Όταν το μίγμα γίνει χλιαρό παίρνετε μικρή ποσότητα, στο μέγεθος αβγού και πλάθετε τηγανίτες πάχους 1εκ. Τις βουτάτε στα χτυπημένα αβγά και στη συνέχεια στη φρυγανιά.

Βήμα 5

Ζεσταίνετε ελαιόλαδο και τις τηγανίζετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζετε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα, τις βάζετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από το λάδι και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κάτη