Μια πρωτότυπη και εξαιρετικά νόστιμη συνταγή της Μαρίας Τάτση, που μάλιστα κέρδισε το 4ο βραβείο στον μεγάλο διαγωνισμό μαγειρικής Cook…Eat…Love…Share & Win, στην κατηγορία Εθνική κουζίνα.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, αναμειγνύετε καλά το λάδι με το αλεύρι σε χαμηλή φωτιά, για 7 λεπτά περίπου. Το μίγμα πρέπει να γίνει παχύ και το χρώμα του να είναι καφέ. Μόλις γίνει, το αφήνετε στην άκρη.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρετε το κρεμμύδι με το βούτυρο. Προσθέτετε το σκόρδο, το σέλινο και την πιπεριά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά.
Κατόπιν, προσθέτετε την τομάτα, το ζωμό κότας και το μίγμα με το λάδι και το αλεύρι. Αφήνετε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά.
Ρίχνετε τον μπακαλιάρο, αφήνετε 5 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνετε τις γαρίδες. Συνεχίζετε το βράσιμο για 5 λεπτά και κλείνετε το μάτι. Ρίχνετε το καβούρι και αλατοπιπερώνετε. Σερβίρετε με ζεστό ψωμί ή κρουτόν.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, αναμειγνύετε καλά το λάδι με το αλεύρι σε χαμηλή φωτιά, για 7 λεπτά περίπου. Το μίγμα πρέπει να γίνει παχύ και το χρώμα του να είναι καφέ. Μόλις γίνει, το αφήνετε στην άκρη.
Βήμα 2
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρετε το κρεμμύδι με το βούτυρο. Προσθέτετε το σκόρδο, το σέλινο και την πιπεριά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά.
Βήμα 3
Κατόπιν, προσθέτετε την τομάτα, το ζωμό κότας και το μίγμα με το λάδι και το αλεύρι. Αφήνετε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά.
Βήμα 4
Ρίχνετε τον μπακαλιάρο, αφήνετε 5 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνετε τις γαρίδες. Συνεχίζετε το βράσιμο για 5 λεπτά και κλείνετε το μάτι. Ρίχνετε το καβούρι και αλατοπιπερώνετε. Σερβίρετε με ζεστό ψωμί ή κρουτόν.