Ταζίν είναι τα πήλινα σκεύη με κωνικό λαιμό που χρησιμοποιούν στη Βορειοδυτική Αφρική για μαγειρική. Έχουν την δυνατότητα λόγω σχήματος να υγροποιούν τους υδρατμούς και έτσι διατηρούν πάντα υγρασία στο αργομαγειρεμένο φαγητό. Η συνταγή αυτή είναι τυπική της περιοχής καθώς συνδυάζει κοτόπουλο με ρεβίθια και μπόλικα μπαχαρικά και συμπληρώνεται από κουσκούς, που είναι ένα πιο λεπτοκομμένο πληγούρι.
Υλικά
- Μερίδες: 6-8
- 8 φιλέτα μπουτιού κοτόπουλου (ή 4 από μπούτι και 4 από στήθος)
- 600 γρ. ρεβίθια
- 25 ml ελαιόλαδο
- 25 + 25 γρ. βούτυρο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1 μπαστουνάκι κανέλας
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
- 1 καυτερή πιπεριά τσίλι αποξηραμένη (προαιρετικά, αν θέλετε ελαφρά καυτερό αποτέλεσμα)
- 250 γρ. σάλτσα ντομάτας στον τρίφτη
- 100 γρ. μαύρες σταφίδες Κορινθιακές
- 200 ml ζεστό νερό (αν το κάνετε σε ταβά)
- λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό για διακόσμηση
- 500 γρ. κουσκούς (όχι το ζυμαρικό, το κομμένο στάρι)
- 500 ml βρασμένο νερό για το κουσκούς
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάστε τα ρεβίθια: Βάλτε τα ρεβίθια να μουσκέψουν από την προηγουμένη. Βράστε τα για 45’ περίπου στο νερό που μουσκέψανε για να μαλακώσουν. Σε ταβά (πλατιά κατσαρόλα) που παίρνει καπάκι, ρίξτε το λάδι και 25 γρ. βούτυρο σε ήπια ένταση. Όταν λιώσει το βούτυρο προσθέστε τα κρεμμύδια και τα μπαχαρικά και στη συνέχεια το λιωμένο σκόρδο, ανακατεύοντας σε κάθε στάδιο. Αφήστε να μελώσει το κρεμμύδι για περίπου 8-10 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέστε τα βρασμένα ρεβίθια και μαζί τους 200 ml βραστό νερό, την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε. Περιμένετε ν’ αρχίζει να σιγοβράζει το φαγητό.
Βήμα 2
Ετοιμάστε το κοτόπουλο: Προσθέστε τα φιλέτα του κοτόπουλου μέσα στο φαγητό που σιγοβράζει. Ανακατέψτε να πάνε παντού και κλείστε το καπάκι. Κατεβάστε την ένταση της εστίας στο ελάχιστο που διατηρεί σιγανό βρασμό στο φαγητό. Αφήστε το εκεί να σιγοβράζει για 30 περίπου λεπτά, να μαλακώσει το κοτόπουλο μαζί με τα ρεβίθια. Δέκα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το φαγητό προσθέστε τις σταφίδες.
Βήμα 3
Ετοιμάστε το κουσκούς: Βάλτε 500 ml νερού να βράσουν. Μόλις βράσουν αφαιρέστε απ’ το μάτι και προσθέστε το κουσκούς, ανακατέψτε με ένα πιρούνι προσθέστε τα 25 γρ. βούτυρο και κλείστε το καπάκι για 2 λεπτά. Το κουσκούς θα απορροφήσει όλο το νερό και θα φουσκώσει σ’ αυτό το διάστημα. Προσθέστε αλάτι και με ένα πιρούνι ανακατέψτε με τέτοιο τρόπο που να το αφρατέψετε, ώστε να μην κολλήσει σε σβόλους.
Βήμα 4
Σερβίρισμα: Σε κάθε πιάτο κάντε μια φωλιά από κουσκούς και από πάνω σερβίρετε τα ρεβίθια με το κοτόπουλο και λίγο απ’ το ζουμί ώστε να πάει η γεύση στο κουσκούς.