Μία ιδιαίτερη, λευκή πίτσα με ρικότα, κρέμα γάλακτος, κρεμμύδια και μπέικον, για πάρτι και βραδιές με ταινίες στο σπίτι.
Υλικά
- 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. γλυκού μαγιά ξηρή
- 2 κουτ. σούπας καλαμποκέλαιο ή ελαιόλαδο
- 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 ποτήρι νερό χλιαρό (σχεδόν)
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + 2 κουτ. γλυκού επιπλέον
- 250γρ. τυρί ρικότα
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 200γρ. λεπτές φέτες από καπνιστό μπέικον, κομμένο πλαγίως σε λωρίδες ½ εκ.
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο σε λεπτές φέτες
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη ζύμη
Για την πίτσα
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι, ρίχνετε τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύετε. Κάνετε λακκούβα και ρίχνετε μέσα το λάδι και το μισό νερό. Ανακατεύετε με ένα πιρούνι ή με τα χέρια για να βραχεί παντού. Προσθέτετε λίγο λίγο όσο νερό σάς έχει μείνει μέχρι να φτιάξετε ένα ζυμάρι μαλακό και απαλό που να μην κολλάει στα χέρια.Βήμα 2
Χωρίζετε σε δύο ίσα μέρη. Λαδώνετε ελαφρά δύο μεγάλα ταψιά με τα δύο κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο. Απλώνετε τις ζύμες στα ταψιά. Διπλώνετε τις άκρες προς τα μέσα έτσι ώστε να σχηματιστεί γύρω γύρω ένα πιο παχύ στρώμα ζύμης. Βάζετε τις ζύμες στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου.Βήμα 3
Χτυπάτε το τυρί στο μίξερ μέχρι να γίνει λείο και προσθέτετε το αλεύρι και την κρέμα γάλακτος. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και συνεχίζετε να χτυπάτε το μίγμα ώσπου να γίνει λείο και πάλι.Βήμα 4
Σε ένα μέτριο τηγάνι σοτάρετε το μπέικον σε δυνατή φωτιά μέχρι να λιώσει το λίπος του (για 4 λεπτά περίπου). Προσθέτετε το κρεμμύδι και συνεχίζετε να σοτάρετε για 2 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε τα υλικά να κρυώσουν.Βήμα 5
Προθερμαίνετε το φούρνο τους 220οC. Απλώνετε το μίγμα τυριού πάνω στις ζύμες έτσι ώστε να αφήσετε περιμετρικά ένα κενό ½ εκ. και πασπαλίζετε με το μπέικον και το κρεμμύδι. Ψήνετε στο χαμηλό επίπεδο του φούρνου για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν τα κρεμμύδια και το μπέικον. Κόβετε σε τριγωνικά κομμάτια και σερβίρετε.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb