Μια τάρτα που έχει βάση από έτοιμο φύλλο σφολιάτας, γέμιση από αρωματικό μοσχαρίσιο κιμά με τυρί κρέμα, αλλά κι ένα κατακόκκινο τελείωμα με ζουμερές φέτες ντομάτας. Σαν… ξεσκέπαστη κιμαδόπιτα δηλαδή!
Υλικά
- 1 φύλλο έτοιμη σφολιάτα
- ½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
- 5 κουτ. σούπας τυρί κρέμα
- 2 ντομάτες μέτριες, κομμένες σε φέτες
- 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο τον τρίφτη
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ λευκό κρασί
- 1 νεροπότηρο ντομάτα κονκασέ
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
- 1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κουτ. γλυκού φυλλαράκια βασιλικού ξερά
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Ρίχνετε τον κιμά και ανακατεύετε καλά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ροδίσει.Βήμα 2
Σβήνετε με το λευκό κρασί, ανακατεύετε καλά και αφήνετε τον κιμά να σιγοβράσει. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε τον ξερό βασιλικό, το φύλλο δάφνης, το μοσχοκάρυδο και την κανέλα. Μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστεί όλο το κρασί.Βήμα 3
Τότε ρίχνετε μέσα τα ντοματάκια κονκασέ και τον πελτέ. Ανακατεύετε καλά και σιγοβράζετε τον κιμά μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά του και να στεγνώσει. Αφήνετε τον κιμά να κρυώσει κι ανακατεύετε μέσα το τυρί κρέμα.Βήμα 4
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Σε μια φόρμα τάρτας απλώνετε το φύλλο της έτοιμης σφολιάτας. Το πιέζετε με τα δάχτυλά σας για να σκεπαστούν ο πάτος της φόρμας και τα τοιχώματα. Ό,τι περισσέψει το κόβετε, στη συνέχεια τρυπάτε καλά τον πάτο της σφολιάτας μ’ ένα πιρούνι και απλώνετε από πάνω μια λαδόκολλα ελαφρά βρεγμένη με νεράκι.Βήμα 5
Βάζετε μερικά φασόλια για να μη φουσκώσει η σφολιάτα και ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά περίπου. Βγάζετε τη μισοψημένη σφολιάτα, πετάτε τη λαδόκολλα και τα φασόλια και στη συνέχεια τη γεμίζετε με το μίγμα του κιμά.Βήμα 6
Στρώνετε την επιφάνεια της γέμισης καλά και απλώνετε από πάνω τις φέτες της ντομάτας. Βάζετε ξανά την τάρτα στο φούρνο και την ψήνετε για περίπου 20 λεπτά ακόμη στους 170°C μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύμη της. Σερβίρετε την τάρτα ζεστή.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb