Αυτή η τάρτα έχει μια μεγάλη παραξενιά. Τόσο η βάση όσο και η επικάλυψη της αποτελείται από φιλεταρισμένες σαρδέλες. Στο ενδιάμεσο έχει μια γέμιση από κολοκυθάκια, ελιές, παρμεζάνα και μυρωδικά. Μια συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε!
Υλικά
- 800γρ. σαρδέλες
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 3 κολοκυθάκια, σε κύβους
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 πιπερίτσα καυτερή
- 1 φλιτζάνι ελιές μαύρες, χωρίς κουκούτσι
- 3-4 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
- 4 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
- 2-3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- θυμάρι ή ρίγανη
- ελαιόλαδο
- αλάτι
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζετε τις σαρδέλες από το κεφάλι και τα εντόσθια και αφαιρείτε τη ραχοκοκαλιά χωρίς να τις χωρίσετε στα δύο.Βήμα 2
Αλείφετε με ελαιόλαδο μια φόρμα για τάρτες και απλώνετε τις μισές σαρδέλες στον πάτο ακτινωτά και με το δέρμα τους προς τα κάτω.Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Ζεσταίνετε σε τηγάνι τέσσερις κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κολοκυθάκια, το σκόρδο, την πιπερίτσα, τις ελιές και το θυμάρι για 15 λεπτά. Αλατίζετε τα υλικά, πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και τα αφήνετε να κρυώσουν. Κατόπιν τα ανακατεύετε με τη φρυγανιά και την παρμεζάνα.Βήμα 4
Απλώνετε το μίγμα πάνω από τις σαρδέλες. Σκεπάζετε με τις υπόλοιπες σαρδέλες, πάλι ακτινωτά, αλλά με το δέρμα τους προς τα πάνω. Πασπαλίζετε με λίγη ακόμα τριμμένη φρυγανιά, ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και ψήνετε την τάρτα στο φούρνο για 15 λεπτά. Σερβίρετε την τάρτα χλιαρή.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb