TARTA-ME-MOYS-MOSXOLEMONO
clock icon
60'

Τάρτα με μους μοσχολέμονο

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 120γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας νερό παγωμένο
  • Για τη γέμιση

  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 3 κρόκους αβγών
  • ξύσμα και χυμό από 2 μοσχολέμονα
  • 25γρ. ψίχουλα από φρέσκο λευκό ψωμί
  • 250ml γάλα
  • Για τη μαρέγκα

  • 3 ασπράδια
  • 120γρ. ζάχαρη ψιλή

Μια lemon pie με μοσχολέμονα όμως και απίστευτα λαχταριστή γεύση. Την ψήνετε σε 2 φάσεις, πρώτα την τάρτα μόνη της και μετά, πριν την σερβίρετε, με την μαρέγκα.

Ξεκινήστε από τη ζύμη της τάρτας. Κοσκινίζετε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτετε το βούτυρο σε κομμάτια. Με το χέρι σας ανακατεύετε το μίγμα και τρίβετε με τα δάχτυλα το αλεύρι και το βούτυρο μέχρι να μοιάζει με τρίμματα.
Προσθέτετε τη ζάχαρη και το παγωμένο νερό. Ζυμώνετε καλά μέχρι να πάρετε μια μαλακή και λεία ζύμη. Ανοίγετε τη ζύμη σ’ ένα χοντρό φύλλο διαμέτρου 25εκ. Τοποθετείτε το φύλλο στο ταψί και το βάζετε στο ψυγείο.
Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη γέμιση: Τοποθετείτε τα υλικά της γέμισης σ’ ένα μπολ και τα ανακατεύετε με αβγοδάρτη. Τα αφήνετε να ξεκουραστούν για περίπου 1 ώρα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Βγάζετε το ταψάκι με τη ζύμη από το ψυγείο και αρχίζετε να χτυπάτε το μίγμα της γέμισης μ’ έναν αβγοδάρτη μέχρι να αφρατέψει. Ρίχνετε το μίγμα μέσα στο ταψάκι με τη ζύμη και ψήνετε για περίπου 20 λεπτά. Αποσύρετε την τάρτα από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει.
Όταν θέλετε να τη σερβίρετε, χτυπάτε τα ασπράδια σε μια πηχτή μαρέγκα, προσθέτετε τη ζάχαρη και χτυπάτε μέχρι να πήξει καλά. Απλώνετε τη μαρέγκα πάνω στην τάρτα κάνοντας μικρά βουναλάκια και ψήνετε στον φούρνο στους 180οC για 20 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα η μαρέγκα και να γίνει τραγανή. Τη σερβίρετε ζεστή αλλά και κρύα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ξεκινήστε από τη ζύμη της τάρτας. Κοσκινίζετε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτετε το βούτυρο σε κομμάτια. Με το χέρι σας ανακατεύετε το μίγμα και τρίβετε με τα δάχτυλα το αλεύρι και το βούτυρο μέχρι να μοιάζει με τρίμματα.

Βήμα 2

Προσθέτετε τη ζάχαρη και το παγωμένο νερό. Ζυμώνετε καλά μέχρι να πάρετε μια μαλακή και λεία ζύμη. Ανοίγετε τη ζύμη σ’ ένα χοντρό φύλλο διαμέτρου 25εκ. Τοποθετείτε το φύλλο στο ταψί και το βάζετε στο ψυγείο.

Βήμα 3

Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη γέμιση: Τοποθετείτε τα υλικά της γέμισης σ’ ένα μπολ και τα ανακατεύετε με αβγοδάρτη. Τα αφήνετε να ξεκουραστούν για περίπου 1 ώρα.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Βγάζετε το ταψάκι με τη ζύμη από το ψυγείο και αρχίζετε να χτυπάτε το μίγμα της γέμισης μ’ έναν αβγοδάρτη μέχρι να αφρατέψει. Ρίχνετε το μίγμα μέσα στο ταψάκι με τη ζύμη και ψήνετε για περίπου 20 λεπτά. Αποσύρετε την τάρτα από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 5

Όταν θέλετε να τη σερβίρετε, χτυπάτε τα ασπράδια σε μια πηχτή μαρέγκα, προσθέτετε τη ζάχαρη και χτυπάτε μέχρι να πήξει καλά. Απλώνετε τη μαρέγκα πάνω στην τάρτα κάνοντας μικρά βουναλάκια και ψήνετε στον φούρνο στους 180οC για 20 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα η μαρέγκα και να γίνει τραγανή. Τη σερβίρετε ζεστή αλλά και κρύα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb