Μια ωραία τάρτα που ταιριάζει ωραία και με ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι.
Υλικά
- 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 125γρ. βούτυρο φρέσκο, σε κομματάκια, μαλακωμένο
- 1 κρόκο αβγού
- ελάχιστο νερό
- αλάτι
- 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
- 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 3-4 κουτ. σούπας κουκουναρόσπορους
- 2 κουτ. σούπας πάπρικα
- 1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
- 500γρ. γραβιέρα Σαν Μιχάλη Σύρου, τριμμένη ή γραβιέρα Νάξου
- 2 αβγά
- 1 ποτήρι γάλα πλήρες ή κρέμα γάλακτος
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μπολ βάζετε το αλεύρι και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνετε μέσα τον κρόκο του αβγού, το αλάτι και το βούτυρο. Ανακατεύετε με τα δάχτυλα μέχρι το μίγμα να μοιάζει με τραχανά. Προσθέτετε σταδιακά μία δύο κουταλιές της σούπας νερό και ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη. Την πλάθετε σε μπάλα, τη σκεπάζετε με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.Βήμα 2
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C και ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο με πάχος 2-3χιλ. και διάμετρο τόσο ώστε να σκεπάζει τον πάτο και τα τοιχώματα μιας φόρμας για τάρτες με διάμετρο 24εκ. Τρυπάτε με πιρούνι πυκνά πυκνά την επιφάνεια και την καλύπτετε με λαδόκολλα. Ρίχνετε από πάνω φασόλια και την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.Βήμα 3
Στο μεταξύ ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διαφανή, προσέχοντας να μην καούν. Προσθέτετε τους κουκουναρόσπορους και τα καβουρδίζετε για μερικά λεπτά ακόμα. Πασπαλίζετε με την πάπρικα και το καγιέν (αν βάλετε).Βήμα 4
Βγάζετε την τάρτα από το φούρνο και αφαιρείτε τα φασόλια και τη λαδόκολλα. Σκεπάζετε την επιφάνεια της τάρτας με το μισό τριμμένο τυρί και απλώνετε από πάνω το μίγμα των κρεμμυδιών. Τα σκεπάζετε με το υπόλοιπο τυρί. Χτυπάτε τα αβγά με το γάλα ή την κρέμα γάλακτος και περιχύνετε την τάρτα.Βήμα 5
Ξαναβάζετε την τάρτα στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμα, μέχρι δηλαδή να ροδίσει και η επιφάνειά της. Σερβίρετε την τάρτα αμέσως, σαν πρώτο πιάτο, μαζί με μια πράσινη σαλάτα.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης, Food Styling: Αντωνία Κατή