Tάρτα με αλμυρή κρέμα μπουγάτσας και σύγκλινο
clock icon
50'

Tάρτα με αλμυρή κρέμα μπουγάτσας και σύγκλινο

Υλικά

  • 1 φύλλο ζύμη κουρού
  • 60 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 300 γρ. σύγκλινο (ψιλοκομμένο)
  • 200 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 700 γρ. φρέσκο γάλα
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Φρέσκο θυμάρι
  • 300 γρ. φέτα πικάντικη
  • 300 γρ. γραβιέρα (τριμμένη)

Κρεμώδης και τυρένια, αυτή η τάρτα με σύγκλινο και κρέμα μπουγάτσας σε αλμυρή εκδοχή θα γίνει η αγαπημένη σας. Ο Master Chef, Λάμπρος Βακιάρος, φρόντισε για αυτό.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο σε 180°C βαθμούς.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία και στη συνέχεια προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σύγκλινο και σιγά σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας σε την διάρκεια, μέχρι το μείγμα να γίνει πηχτό και λείο. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι, ανακατεύουμε και αφαιρούμε την κατσαρόλα από την εστία. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη μέχρι να πέσει λίγο η θερμοκρασία του.
Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε τη φέτα σε μεγάλα κομμάτια, προσθέτουμε τη γραβιέρα και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα.
Λαδώνουμε καλά μια ταρτιέρα, απλώνουμε τη μια ζύμη κουρού και πιέζουμε καλά, έτσι ώστε να φορμαριστεί σωστά. Με την πίσω πλευρά ενός μαχαιριού ‘ξύνουμε’ το χείλος της ταρτιέρας για να κόψουμε τη ζύμη που προεξέχει, με την οποία συμπληρώνουμε τα κενά που υπάρχουν.
Περιχύνουμε στην ταρτιέρα την αλμυρή κρέμα μπουγάτσας και με ένα κουτάλι ή πλαστική σπάτουλα ζαχαροπλαστικής τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
Ψήνουμε για 30΄– 35΄λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο σε 180°C βαθμούς.

Βήμα 2

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία και στη συνέχεια προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σύγκλινο και σιγά σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.

Βήμα 3

Συνεχίζουμε ρίχνοντας σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας σε την διάρκεια, μέχρι το μείγμα να γίνει πηχτό και λείο. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι, ανακατεύουμε και αφαιρούμε την κατσαρόλα από την εστία. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη μέχρι να πέσει λίγο η θερμοκρασία του.

Βήμα 4

Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε τη φέτα σε μεγάλα κομμάτια, προσθέτουμε τη γραβιέρα και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα.

Βήμα 5

Λαδώνουμε καλά μια ταρτιέρα, απλώνουμε τη μια ζύμη κουρού και πιέζουμε καλά, έτσι ώστε να φορμαριστεί σωστά. Με την πίσω πλευρά ενός μαχαιριού ‘ξύνουμε’ το χείλος της ταρτιέρας για να κόψουμε τη ζύμη που προεξέχει, με την οποία συμπληρώνουμε τα κενά που υπάρχουν.

Βήμα 6

Περιχύνουμε στην ταρτιέρα την αλμυρή κρέμα μπουγάτσας και με ένα κουτάλι ή πλαστική σπάτουλα ζαχαροπλαστικής τη στρώνουμε ομοιόμορφα.

Βήμα 7

Ψήνουμε για 30΄– 35΄λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.