Μια πρωτότυπη και εξαιρετικά νόστιμη συνταγή της Ειρήνης Βασιλειάδη, που αποτέλεσε μία από τις τρεις συνταγές που διακρίθηκαν στην κατηγορία Παραδοσιακή Κουζίνα, του μεγάλου διαγωνισμού μαγειρικής Cook…Eat…Love…Share & Win.
Φτιάχνετε το πιλάφι: Σοτάρετε το ρύζι στο ελαιόλαδο και στη συνέχεια ρίχνετε 3 φλιτζάνια νερό. Αλατίζετε και βράζετε το ρύζι μέχρι να πιει το νερό. Τότε ρίχνετε το δυόσμο, ανακατεύετε και αφήνετε το ρύζι να κρυώσει.
Σοτάρετε τα λαχανικά σε ένα τηγάνι σε λίγο ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνετε και τα αφήνετε στην άκρη.
Σε βουτυρωμένη φόρμα με αποσπώμενη βάση στρώνετε το ρύζι, με ανασηκωμένη λίγο την άκρη, και βάζετε τη φόρμα πάνω στο αναμμένο μάτι, για λίγη ώρα. Έτσι το ρύζι θα γίνει ελαφρά κριτσανιστό όπως στα φουρνιστά γεμιστά το πάνω πάνω ρύζι.
Βγάζετε τη φόρμα από τη φωτιά και γεμίζετε την τάρτα με τα σοταρισμένα λαχανικά.
Σερβίρετε το φαγητό χλιαρό με ροζέτες γιαουρτιού και φυλλαράκια δυόσμο. Θα μπορούσαν να μπούνε και ντοματίνια πάνω στις ροζέτες. Έχει γεύση γεμιστών (ο δυόσμος δίνει τον τόνο) αλλά έχει τελείως διαφορετική όψη.
Διαδικασία
Βήμα 1
Φτιάχνετε το πιλάφι: Σοτάρετε το ρύζι στο ελαιόλαδο και στη συνέχεια ρίχνετε 3 φλιτζάνια νερό. Αλατίζετε και βράζετε το ρύζι μέχρι να πιει το νερό. Τότε ρίχνετε το δυόσμο, ανακατεύετε και αφήνετε το ρύζι να κρυώσει.
Βήμα 2
Σοτάρετε τα λαχανικά σε ένα τηγάνι σε λίγο ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνετε και τα αφήνετε στην άκρη.
Βήμα 3
Σε βουτυρωμένη φόρμα με αποσπώμενη βάση στρώνετε το ρύζι, με ανασηκωμένη λίγο την άκρη, και βάζετε τη φόρμα πάνω στο αναμμένο μάτι, για λίγη ώρα. Έτσι το ρύζι θα γίνει ελαφρά κριτσανιστό όπως στα φουρνιστά γεμιστά το πάνω πάνω ρύζι.
Βήμα 4
Βγάζετε τη φόρμα από τη φωτιά και γεμίζετε την τάρτα με τα σοταρισμένα λαχανικά.
Βήμα 5
Σερβίρετε το φαγητό χλιαρό με ροζέτες γιαουρτιού και φυλλαράκια δυόσμο. Θα μπορούσαν να μπούνε και ντοματίνια πάνω στις ροζέτες. Έχει γεύση γεμιστών (ο δυόσμος δίνει τον τόνο) αλλά έχει τελείως διαφορετική όψη.