Αφράτη τάρτα αμυγδάλου με ζουμερά ροδάκινα κομπόστα που μπορείτε να απολαύσετε ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα με ένα φλιτζάνι αχνιστού αρωματικού καφέ.
Κρατάτε λίγο αλεύρι στην άκρη και βάζετε στον κάδο του μίξερ όλα τα υπόλοιπα υλικά. Βάζετε το φτερό και χτυπάτε τα υλικά στη μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν. Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι που έχετε κρατήσει και όταν ενσωματωθεί σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα.
Την τοποθετείτε ανάμεσα σε δυο κομμάτια λαδόκολλας, την πατάτε με την παλάμη σας να ανοίξει και την ανοίγετε σε λεπτή ζύμη με τον πλάστη. Την μεταφέρετε πάνω από μια ταρτιέρα μαζί με τις λαδόκολλες, αφαιρείτε την πάνω λαδόκολλα, αναποδογυρίζετε τη ζύμη μέσα στην ταρτιέρα και ξεκολλάτε προσεκτικά και τη δεύτερη λαδόκολλα. Καλύπτετε προσεκτικά τον πάτο και τα πλαϊνά της, κόβετε τη ζύμη που περισσεύει τριγύρω. Την τρυπάτε με πιρούνι και την αφήνετε στην κατάψυξη για 20 λεπτά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς και ετοιμάζετε τη γέμιση. Ανακατεύετε σε ένα μπολ τα αβγά με τη ζάχαρη χτυπώντας με σύρμα. Προσθέτετε βροχηδόν το αμύγδαλο και αφού ενσωματωθεί ανακατεύετε το γάλα και το βούτυρο και την εσάνς, αν χρησιμοποιήσετε.
Ψήνετε τη βάση της τάρτας μόνη της για 15 λεπτά. Στραγγίζετε τα ροδάκινα από το σιρόπι τους. Ξεφουρνίζετε την τάρτα και στρώνετε μέσα τη γέμιση του αμυγδάλου. Τοποθετείτε από πάνω τα ροδάκινα με διακοσμητικό τρόπο και συνεχίζετε το ψήσιμο στην ίδια θερμοκρασία για 25-30 λεπτά ακόμη μέχρι να ροδοκοκκινίσει η βάση να χρυσίσει ελαφρά και να πήξει η γέμιση της τάρτας.
Ξεφουρνίζετε την τάρτα και περιμένετε να κρυώσει πριν την σερβίρετε.
Διαδικασία
Βήμα 1
Κρατάτε λίγο αλεύρι στην άκρη και βάζετε στον κάδο του μίξερ όλα τα υπόλοιπα υλικά. Βάζετε το φτερό και χτυπάτε τα υλικά στη μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν. Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι που έχετε κρατήσει και όταν ενσωματωθεί σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα.
Βήμα 2
Την τοποθετείτε ανάμεσα σε δυο κομμάτια λαδόκολλας, την πατάτε με την παλάμη σας να ανοίξει και την ανοίγετε σε λεπτή ζύμη με τον πλάστη. Την μεταφέρετε πάνω από μια ταρτιέρα μαζί με τις λαδόκολλες, αφαιρείτε την πάνω λαδόκολλα, αναποδογυρίζετε τη ζύμη μέσα στην ταρτιέρα και ξεκολλάτε προσεκτικά και τη δεύτερη λαδόκολλα. Καλύπτετε προσεκτικά τον πάτο και τα πλαϊνά της, κόβετε τη ζύμη που περισσεύει τριγύρω. Την τρυπάτε με πιρούνι και την αφήνετε στην κατάψυξη για 20 λεπτά.
Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς και ετοιμάζετε τη γέμιση. Ανακατεύετε σε ένα μπολ τα αβγά με τη ζάχαρη χτυπώντας με σύρμα. Προσθέτετε βροχηδόν το αμύγδαλο και αφού ενσωματωθεί ανακατεύετε το γάλα και το βούτυρο και την εσάνς, αν χρησιμοποιήσετε.
Βήμα 4
Ψήνετε τη βάση της τάρτας μόνη της για 15 λεπτά. Στραγγίζετε τα ροδάκινα από το σιρόπι τους. Ξεφουρνίζετε την τάρτα και στρώνετε μέσα τη γέμιση του αμυγδάλου. Τοποθετείτε από πάνω τα ροδάκινα με διακοσμητικό τρόπο και συνεχίζετε το ψήσιμο στην ίδια θερμοκρασία για 25-30 λεπτά ακόμη μέχρι να ροδοκοκκινίσει η βάση να χρυσίσει ελαφρά και να πήξει η γέμιση της τάρτας.
Βήμα 5
Ξεφουρνίζετε την τάρτα και περιμένετε να κρυώσει πριν την σερβίρετε.