taliateles garides
clock icon
60'

Ταλιατέλες με σκορδάτες γαρίδες

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 500 γρ. ταλιατέλες
  • 12-16 φρέσκες γαρίδες μεγέθους περίπου 7-10 εκ.
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 1 κ.γ. μπούκοβο ή δύο καυτερές πιπεριές, ανάλογα με τα γούστα σας
  • 80 ml. λευκό κρασί
  • 40 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 40 γρ. βούτυρο
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μια μινιμαλιστική αλλά ιδαίτερα μερακλήδικη γαριδομακαρονάδα που γιορτάζει το πάντρεμα της γαρίδας με σκόρδο, λευκό κρασί, καυτερή πιπεριά και βούτυρο, υλικά απόλυτα ταιριαστά μεταξύ τους.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα με τις γαρίδες: Αφαιρείτε τα κεφάλια απ’ τις γαρίδες, καθαρίζετε τα κελύφη απ’ το σώμα τους και αφαιρείτε το έντερο απ’ τη πλάτη τους. Κρατάτε τα κεφάλια για να δώσουν νοστιμιά στη σάλτσα και για διακόσμηση στα πιάτα.

Σε μεγάλο τηγάνι και σε ήπια ένταση βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνετε τα κεφάλια απ’ τις γαρίδες, το πολτοποιημένο σκόρδο και το μπούκοβο / καυτερή πιπεριά να τσιγαριστούν για ένα λεπτό. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και αμέσως μετά το κρασί. Ανεβάζετε την ένταση προκειμένου να εξατμιστεί το κρασί το συντομότερο, και ρίχνετε τις γαρίδες. Τις αφήνετε να σοταριστούν περίπου 2 λεπτά απ’ τη μία και άλλο ένα, απ’ την άλλη πλευρά και στη συνέχεια τις αφαιρείτε σε ένα πιάτο μέχρι να δέσετε τη σάλτσα, ενώ πετάτε και τα κεφάλια τους, που επιτέλεσαν το σκοπό του αρωματισμού της σάλτσας.

Βράζετε τις ταλιατέλες: Απαράβατος γαστρονομικός κανόνας είναι ότι τα ζυμαρικά δεν ετοιμάζονται ποτέ πριν τη σάλτσα, αλλά είτε παράλληλα ή και μετά απ’ αυτήν. Μια και το δέσιμο της συγκεκριμένης σάλτσας μπορεί να είναι οριακά πιο χρονοβόρο απ’ το να βράσουν οι ταλιατέλες αλ ντέντε, συνιστώ να τις βάλετε να γίνονται όντας στη μέση της διαδικασίας με τη σάλτσα.

Βάζετε μια μεγάλη κατσαρόλα με τουλάχιστον 4 λίτρα νερό μέσα με το καπάκι να φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού. Αφού κοχλάζει, προσθέτετε μια γενναία κουταλιά χοντρό αλάτι και στη συνέχεια ρίχνετε τις ταλιατέλες. Ανακατεύετε αφήνετε το καπάκι για ένα λεπτό να βοηθήσετε να ξαναγίνει ο βρασμός και το αφαιρείτε, ανακατεύοντας τακτικά. Στα 6 λεπτά που είναι ο συνιστώμενος χρόνος για τις ταλιατέλες, και δεδομένου ότι θα έχει ολοκληρωθεί το παράλληλο βήμα 3, αφαιρείτε απ’ το μάτι και χωρίς να μπείτε στο κόπο να σουρώσετε, μεταφέρετε τις ταλιατέλες στο τηγάνι με το κατάλληλο εργαλείο για ζυμαρικά.

Παράλληλα, ολοκληρώνετε τη σάλτσα: Προσθέτετε στο τηγάνι με το κρασί και το σκόρδο, το βούτυρο που θα δέσει και θα νοστιμίσει τη σάλτσα και περιμένετε μερικά λεπτά με την ένταση στο μέγιστο, μέχρι να αποκτήσει μια στοιχειώδη πυκνότητα ώστε να χαρακτηρίζεται λεπτόρρευστη. Λίγο πριν είναι έτοιμες οι ταλιατέλες να μπουν στη σάλτσα, προσθέτετε πίσω και τις γαρίδες. Μετά το ανακάτεμα με τις ταλιατέλες θυμηθείτε να πασπαλίζετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω και ανακατεύετε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη σάλτσα με τις γαρίδες: Αφαιρείτε τα κεφάλια απ’ τις γαρίδες, καθαρίζετε τα κελύφη απ’ το σώμα τους και αφαιρείτε το έντερο απ’ τη πλάτη τους. Κρατάτε τα κεφάλια για να δώσουν νοστιμιά στη σάλτσα και για διακόσμηση στα πιάτα.

Βήμα 2

Σε μεγάλο τηγάνι και σε ήπια ένταση βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνετε τα κεφάλια απ’ τις γαρίδες, το πολτοποιημένο σκόρδο και το μπούκοβο / καυτερή πιπεριά να τσιγαριστούν για ένα λεπτό. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και αμέσως μετά το κρασί. Ανεβάζετε την ένταση προκειμένου να εξατμιστεί το κρασί το συντομότερο, και ρίχνετε τις γαρίδες. Τις αφήνετε να σοταριστούν περίπου 2 λεπτά απ’ τη μία και άλλο ένα, απ’ την άλλη πλευρά και στη συνέχεια τις αφαιρείτε σε ένα πιάτο μέχρι να δέσετε τη σάλτσα, ενώ πετάτε και τα κεφάλια τους, που επιτέλεσαν το σκοπό του αρωματισμού της σάλτσας.

Βήμα 3

Βράζετε τις ταλιατέλες: Απαράβατος γαστρονομικός κανόνας είναι ότι τα ζυμαρικά δεν ετοιμάζονται ποτέ πριν τη σάλτσα, αλλά είτε παράλληλα ή και μετά απ’ αυτήν. Μια και το δέσιμο της συγκεκριμένης σάλτσας μπορεί να είναι οριακά πιο χρονοβόρο απ’ το να βράσουν οι ταλιατέλες αλ ντέντε, συνιστώ να τις βάλετε να γίνονται όντας στη μέση της διαδικασίας με τη σάλτσα.

Βήμα 4

Βάζετε μια μεγάλη κατσαρόλα με τουλάχιστον 4 λίτρα νερό μέσα με το καπάκι να φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού. Αφού κοχλάζει, προσθέτετε μια γενναία κουταλιά χοντρό αλάτι και στη συνέχεια ρίχνετε τις ταλιατέλες. Ανακατεύετε αφήνετε το καπάκι για ένα λεπτό να βοηθήσετε να ξαναγίνει ο βρασμός και το αφαιρείτε, ανακατεύοντας τακτικά. Στα 6 λεπτά που είναι ο συνιστώμενος χρόνος για τις ταλιατέλες, και δεδομένου ότι θα έχει ολοκληρωθεί το παράλληλο βήμα 3, αφαιρείτε απ’ το μάτι και χωρίς να μπείτε στο κόπο να σουρώσετε, μεταφέρετε τις ταλιατέλες στο τηγάνι με το κατάλληλο εργαλείο για ζυμαρικά.

Βήμα 5

Παράλληλα, ολοκληρώνετε τη σάλτσα: Προσθέτετε στο τηγάνι με το κρασί και το σκόρδο, το βούτυρο που θα δέσει και θα νοστιμίσει τη σάλτσα και περιμένετε μερικά λεπτά με την ένταση στο μέγιστο, μέχρι να αποκτήσει μια στοιχειώδη πυκνότητα ώστε να χαρακτηρίζεται λεπτόρρευστη. Λίγο πριν είναι έτοιμες οι ταλιατέλες να μπουν στη σάλτσα, προσθέτετε πίσω και τις γαρίδες. Μετά το ανακάτεμα με τις ταλιατέλες θυμηθείτε να πασπαλίζετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω και ανακατεύετε.