tahina-anoigma
clock icon
20'

Ταχίνα, η σάλτσα από την Αλεξάνδρεια

Υλικά

  • 1 φλιτζ. ταχίνι
  • ¾ φλιτζ. ζεστό νερό
  • 1 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο
  • ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο σκόνη
  • ¼ κουτ. γλυκού πάπρικα
  • 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • Για το σερβίρισμα

  • φυλλαράκια μαϊντανού, προαιρετικά
  • κύμινο
  • λίγο ε.π. ελαιόλαδο

Tips

  • Τρώγεται και σκέτο με ζεστές αραβικές πίτες, αλλά συνήθως συνοδεύει κυρίως πιάτα.
  • Διατηρείται σε μπολ με καπάκι στο ψυγείο έως και 1 μήνα.

Η ταχίνα είναι μία Αλεξανδρινή σος με βάση το ταχίνι που συνοδεύει φαγητά όπως τα φούλια αλλά και πράσινες σαλάτες

Αραιώνουμε το ταχίνι με ζεστό νερό το οποίο προσθέτουμε σταδιακά, ανακατεύοντας διαρκώς και δυνατά με αυγοδάρτη, μέχρι να φτάσουμε στην επιθυμητή υφή, αυτήν της μπεσαμέλ. Θα αποκτήσει ελαφρύ ανοιχτό χρώμα.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή το ξίδι, τον χυμό λεμόνι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε ξανά, διορθώνοντας τη γεύση ανάλογα.

Γαρνίρουμε με φυλλαράκια μαϊντανού, προαιρετικά, λίγο ελαιόλαδο και κύμινο.

Συνταγή: Αντιγόνη Ζούλια
Φωτογραφία: Σταύρος Χαμπάκης

Διαδικασία

Βήμα 1

Αραιώνουμε το ταχίνι με ζεστό νερό το οποίο προσθέτουμε σταδιακά, ανακατεύοντας διαρκώς και δυνατά με αυγοδάρτη, μέχρι να φτάσουμε στην επιθυμητή υφή, αυτήν της μπεσαμέλ. Θα αποκτήσει ελαφρύ ανοιχτό χρώμα.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή το ξίδι, τον χυμό λεμόνι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε ξανά, διορθώνοντας τη γεύση ανάλογα.

Γαρνίρουμε με φυλλαράκια μαϊντανού, προαιρετικά, λίγο ελαιόλαδο και κύμινο.

Συνταγή: Αντιγόνη Ζούλια
Φωτογραφία: Σταύρος Χαμπάκης