Εδώ παντρεύουμε μια ανατολίτικη σαλάτα με μια κρητική πρώτη ύλη, η οποία ουσιαστικά είναι μια πρώιμη μορφή ζυμαρικού, δημιουργώντας ένα πιάτο γεμάτο γευστικές εντάσεις προς πολλές κατευθύνσεις, ιδανικό να αντέξει μια κρητική ρακή.
Υλικά
- 150γρ. ξινόχοντρο
- 40γρ. ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι, ροδέλες ή ψιλοκομμένες
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 100γρ. ντομάτα, ψιλοκομμένη
- 1 μικρό αγγούρι, ψιλοκομμένο
- 1 μικρή πιπεριά καυτερή, ψιλοκομμένη
- ξύσμα από ½ λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Tips
- Μην μπείτε στον πειρασμό να προσθέσετε φέτα ή άλλο τυρί, καθώς ο ξινόχοντρος έχει αρκετά δυνατό χαρακτήρα προς αυτή τη γευστική κατεύθυνση.
- Αναλόγως το είδος του ξινόχοντρου που θα χρησιμοποιήσετε μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο νερό στο μούλιασμα. Αυτό θα το δείτε όταν έχει πιει όλο το νερό και παραμείνει τραγανός. Σε αυτή την περίπτωση προσθέστε ακόμα 50ml νερό και αφήστε ακόμα 15 λεπτά μέχρι να είναι al dente.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνετε τον ξινόχοντρο με 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό. Σπάτε τα μεγάλα κομμάτια ώστε να μένει όλος μέσα στο νερό και μουλιάσει καλά.Βήμα 2
Αφήνετε για 1 ώρα, ανακατεύοντας 1-2 φορές, μέχρι να απορροφήσει ο ξινόχοντρος όλο το νερό.Βήμα 3
Στη συνέχεια, προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε με μια σπάτουλα. Μεταφέρετε σε σαλατιέρα και σερβίρετε.Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση