STAFIDOTA KRHTHS
clock icon
60'

Τα Σταφιδωτά της Κρήτης

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 1/4 φλιτζανιού ρακή
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 6-7 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • σουσάμι για πασπάλισμα
  • Για τη γέμιση

  • 1½ φλιτζάνι μαύρη σταφίδα
  • 1 φλιτζάνι καρυδόψιχα
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 κουταλιά κανέλα
  • 1 κουταλάκι γαρύφαλλο
  • ½ φλιτζανιού σουσάμι καβουρδισμένο
  • 2-3 κουταλιές μέλι αραιωμένο με 2 κουταλιέςνερό ζεστό

Τα δοκίμασα πρώτη φορά το 1997 σε ένα διαγωνισμό τοπικής κουζίνας στη Νέα Αλικαρνασσό, στο Ηράκλειο.Τα μικρά νηστίσιμα αρωματικά κουλούρια γεμισμένα με σταφίδες και καρύδια και αρωματισμένα με κανελλογαρύφαλλα και ξύσμα πορτοκαλιού, έκλεψαν την παράσταση κερδίζοντας το πρώτο βραβείο!

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Χτυπάτε στο μπλέντερ τις σταφίδες με τα καρύδια και το καβουρδισμένο σουσάμι. Αρωματίζετε το μίγμα με τα κανελογαρύφαλλα και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε το μέλι.
Ετοιμάζετε τη ζύμη, χτυπάτε στο μίξερ το λάδι μερικά λεπτά, προσθέτετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμα. Διαλύετε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και τον ρίχνετε στο μίξερ, καθώς και την ρακή. Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτετε σταδιακά στο μίγμα του λαδιού. Χτυπάτε με τον γάντζο ζυμώματος. Όταν η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ είναι έτοιμη. Πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Χωρίζετε τη ζύμη και πλάθετε μικρές μπαλίτσες. Παίρνετε μία μία μπάλα και την ανοίγετε στην παλάμη σας σε στρογγυλό φυλλαράκι. Με ένα κουτάλι βάζετε στο κέντρο λίγη γέμιση και την κλείνετε με τη ζύμη. Πλάθετε σε σχήμα οβάλ σαν μικρό φραντζολάκι. Το τοποθετείτε σε ταψί αλειμμένο με λάδι. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Πασπαλίζετε τα σταφιδωτά με σουσάμι και τα ψήνετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά μέχρι δηλαδή να ροδίσουν.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Χτυπάτε στο μπλέντερ τις σταφίδες με τα καρύδια και το καβουρδισμένο σουσάμι. Αρωματίζετε το μίγμα με τα κανελογαρύφαλλα και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε το μέλι.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε τη ζύμη, χτυπάτε στο μίξερ το λάδι μερικά λεπτά, προσθέτετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμα. Διαλύετε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και τον ρίχνετε στο μίξερ, καθώς και την ρακή. Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτετε σταδιακά στο μίγμα του λαδιού. Χτυπάτε με τον γάντζο ζυμώματος. Όταν η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ είναι έτοιμη. Πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Χωρίζετε τη ζύμη και πλάθετε μικρές μπαλίτσες. Παίρνετε μία μία μπάλα και την ανοίγετε στην παλάμη σας σε στρογγυλό φυλλαράκι. Με ένα κουτάλι βάζετε στο κέντρο λίγη γέμιση και την κλείνετε με τη ζύμη. Πλάθετε σε σχήμα οβάλ σαν μικρό φραντζολάκι. Το τοποθετείτε σε ταψί αλειμμένο με λάδι. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Πασπαλίζετε τα σταφιδωτά με σουσάμι και τα ψήνετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά μέχρι δηλαδή να ροδίσουν.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb