gemista-anoigma
clock icon
2:0'

Τα γεμιστά του Σωτήρη Ευαγγέλου

Υλικά

    Μερίδες: 4-6

  • 4 ντοµάτες
  • 4 πιπεριές
  • 4 κολοκυθάκια
  • 4 µελιτζάνες
  • 2 πατάτες, κοµµένες κυδωνάτες
  • 2 κρεµµύδια, τριµµένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, τριµµένες
  • ½ µατσάκι µαϊντανο, ψιλοκοµµένο
  • ½ µατσάκι άνηθο, ψιλοκοµµένο
  • ½ µατσάκι δυόσµο, ψιλοκοµµένο
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • 1 φλιτζ. ρύζι γλασέ
  • 1 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντοµάτας, αραιωµένο σε 1 φλιτζ. νερό
  • αλάτι, µαύρο πιπέρι

Μόνο με ντομάτες και πιπεριές –όπως ορκίζονται κάποιοι– ή και με όποιο λαχανικό μπορεί να πάρει γέμιση. Είτε με τον τρόπο τον συριανό, δηλαδή με κουκουνάρι και σταφίδα μαύρη κορινθιακή, είτε ορφανά με μυρωδικά είτε με κιμά, οι περισσότεροι –αν όχι όλοι– συμφωνούμε πως τα γεμιστά αποτελούν την επιτομή του καλοκαιριού.

Με ένα µαχαίρι κόβουµε το πάνω µέρος των λαχανικών, σαν καπάκι. Αδειάζουµε προσεκτικά όλα τα λαχανικά και τρίβουµε στον τρίφτη ή στο µούλτι την ψίχα από τις ντοµάτες, τις µελιτζάνες και τα κολοκύθια.

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα. Σε ένα µπολ ρίχνουµε την τριµµένη ψίχα των λαχανικών, τα κρεµµύδια, το σκόρδο, τα µυρωδικά, το ρύζι, το µισό λάδι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουµε καλά µε ένα κουτάλι. Γεµίζουµε τα λαχανικά κατά τα 2/3. Tα κλείνουµε µε το καπάκι τους. Τα τοποθετούµε σε ένα ταψί και ανάµεσά τους τοποθετούµε όρθιες τις πατάτες που έχουµε αλατοπιπερώσει.

Περιχύνουµε µε το υπόλοιπο λάδι και τον πελτέ χτυπηµένα καλά και τα αλατοπιπερώνουµε ξανά από πάνω. Ψήνουµε για 1 ώρα και 30΄ µέχρι να καούν τα καπάκια τους και το φαγητό να µείνει µόνο µε το λάδι του. Τα σερβίρουµε χλιαρά ή κρύα. Αν θέλουµε, τα συνοδεύουµε µε φέτα και χωριάτικο ψωµί.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση — Food styling: Μάκης Γεωργιάδης — Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Με ένα µαχαίρι κόβουµε το πάνω µέρος των λαχανικών, σαν καπάκι. Αδειάζουµε προσεκτικά όλα τα λαχανικά και τρίβουµε στον τρίφτη ή στο µούλτι την ψίχα από τις ντοµάτες, τις µελιτζάνες και τα κολοκύθια.

Βήμα 2

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα. Σε ένα µπολ ρίχνουµε την τριµµένη ψίχα των λαχανικών, τα κρεµµύδια, το σκόρδο, τα µυρωδικά, το ρύζι, το µισό λάδι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουµε καλά µε ένα κουτάλι. Γεµίζουµε τα λαχανικά κατά τα 2/3. Tα κλείνουµε µε το καπάκι τους. Τα τοποθετούµε σε ένα ταψί και ανάµεσά τους τοποθετούµε όρθιες τις πατάτες που έχουµε αλατοπιπερώσει.

Βήμα 3

Περιχύνουµε µε το υπόλοιπο λάδι και τον πελτέ χτυπηµένα καλά και τα αλατοπιπερώνουµε ξανά από πάνω. Ψήνουµε για 1 ώρα και 30΄ µέχρι να καούν τα καπάκια τους και το φαγητό να µείνει µόνο µε το λάδι του. Τα σερβίρουµε χλιαρά ή κρύα. Αν θέλουµε, τα συνοδεύουµε µε φέτα και χωριάτικο ψωµί.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση — Food styling: Μάκης Γεωργιάδης — Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography