sykvti me kapnisti paprika
clock icon
25'

Συκώτι μοσχαρίσιο αλ Καρούζο, με καπνιστή πάπρικα

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 4 φέτες συκώτι μοσχαρίσιο
  • 6 κουτ. γλυκού γλυκιά καπνιστή πάπρικα  ( ή μέτρια ή καυτερή ανάλογα με τα γούστα σας)
  • 5-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ λίτρο γάλα για το μαρινάρισμα
  • αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

Μια συνταγή του Cucina Caruso που έγινε γρήγορα ιδιαίτερα δημοφιλής στο κοινό. Βασίζεται στο μαρινάρισμα του συκωτιού σε γάλα που δημιουργεί αφράτη υφή και λεπτότερη γεύση.

Βάζετε το συκώτι σε μπολ με γάλα και το αφήνετε να μαριναριστεί τουλάχιστον για μισή ώρα στο ψυγείο. Έτσι απαλλάσσετε το συκώτι από τη βαριά μυρωδιά, επηρεάζοντας ταυτόχρονα την υφή του συκωτιού, που γίνεται πιο αφράτη.

Το βγάζετε, το σκουπίζετε καλά με χάρτινη πετσέτα και το αφήνετε στεγνό για λίγα λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτετε και απλώνετε σε κάθε πλευρά την καπνιστή πάπρικα, πασπαλίζοντάς την ομοιόμορφα μέχρι να καλυφθούν πλήρως τα κομμάτια.

Σε μεγάλο τηγάνι και μέτρια προς δυνατή φωτιά ζεσταίνετε λίγο λάδι. Μόλις κάψει, τοποθετείτε προσεκτικά μέσα τις φέτες του συκωτιού. Τις γυρίζετε με λαβίδα ανά 1 λεπτό και μετά το πρώτο γύρισμα χαμηλώνετε τη φωτιά στη μέση προς χαμηλό για να μην μαυρίσει πολύ η εξωτερική επιφάνεια. Στα 5 λεπτά περίπου το βγάζετε και το τοποθετείτε σε ξύλο κοπής.

Το αφήνετε να ηρεμήσει για 4-6 λεπτά πριν το κόψετε σε λεπτές φέτες με καλό μαχαίρι υπό γωνία. Αμέσως μετά ρίχνετε τριφτό αλάτι και πιπέρι, και το πασπαλίζετε με μια γραμμή από φρέσκο ελαιόλαδο κατά το σερβίρισμα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε το συκώτι σε μπολ με γάλα και το αφήνετε να μαριναριστεί τουλάχιστον για μισή ώρα στο ψυγείο. Έτσι απαλλάσσετε το συκώτι από τη βαριά μυρωδιά, επηρεάζοντας ταυτόχρονα την υφή του συκωτιού, που γίνεται πιο αφράτη.

Βήμα 2

Το βγάζετε, το σκουπίζετε καλά με χάρτινη πετσέτα και το αφήνετε στεγνό για λίγα λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτετε και απλώνετε σε κάθε πλευρά την καπνιστή πάπρικα, πασπαλίζοντάς την ομοιόμορφα μέχρι να καλυφθούν πλήρως τα κομμάτια.

Βήμα 3

Σε μεγάλο τηγάνι και μέτρια προς δυνατή φωτιά ζεσταίνετε λίγο λάδι. Μόλις κάψει, τοποθετείτε προσεκτικά μέσα τις φέτες του συκωτιού. Τις γυρίζετε με λαβίδα ανά 1 λεπτό και μετά το πρώτο γύρισμα χαμηλώνετε τη φωτιά στη μέση προς χαμηλό για να μην μαυρίσει πολύ η εξωτερική επιφάνεια. Στα 5 λεπτά περίπου το βγάζετε και το τοποθετείτε σε ξύλο κοπής.

Βήμα 4

Το αφήνετε να ηρεμήσει για 4-6 λεπτά πριν το κόψετε σε λεπτές φέτες με καλό μαχαίρι υπό γωνία. Αμέσως μετά ρίχνετε τριφτό αλάτι και πιπέρι, και το πασπαλίζετε με μια γραμμή από φρέσκο ελαιόλαδο κατά το σερβίρισμα.