striftopita ska1
clock icon
2:0'

Στριφτόπιτα με ανεβατό και πιπεριές

Υλικά

    Για τη γέμιση

  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά, μεγάλα, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 4 πιπεριές χρωματιστές, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 400γρ. ανεβατό Κοζάνης
  • 2 αβγά χτυπημένα ελαφρά
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το χωριάτικο φύλλο

  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 4 κουτ. σούπας ούζο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • νερό χλιαρό όσο πάρει (περίπου 1½ ποτήρι)
  • αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
  • λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα

Tips

  • Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε έναν μεγάλο σαλίγκαρο ως εξής: Σε στρογγυλό μεσαίο ταψί, που έχετε λαδώσει ελαφρά, ακουμπάτε συνεχόμενα τις πίτες που δεν έχετε στρίψει πριν, φτιάχνοντας μια μεγάλη σπείρα μέσα στο ταψί. Ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις για 45 με 50 λεπτά, μέχρι η πίτα σας να ροδίσει.

To ανεβατό είναι ένα λευκό, αλοιφώδες τυράκι από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μίγμα των δύο, με πλούσια, κρεμώδη υφή και ελαφρώς πικάντικη γεύση που παράγεται στο Νομό Γρεβενών και στην επαρχία Βοΐου Νομού Κοζάνης. Ανεβατό και πιπεριές λοιπόν, δίνουν ραντεβού κάτω από χωριάτικο φύλλο και φτιάχνουν μια εξαιρετική τυρόπιτα που εύκολα μπορεί να γίνει και η αγαπημένη σας…

Ετοιμάζετε τη ζύμη: Κοσκινίζετε το αλεύρι και το αλάτι σε μια μεγάλη λεκάνη. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και τρίβετε με τα δάχτυλα να βραχεί το αλεύρι καλά. Όσο περισσότερη ώρα αφήσετε το ελαιόλαδο να ποτίσει το αλεύρι, τόσο πιο ωραίο θα γίνει το φύλλο σας. Κάνετε μια λακκουβίτσα στη μέση και προσθέτετε το ξίδι, το ούζο και λίγο λίγο το νερό ζυμώνοντας συγχρόνως. Συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι τα υλικά σας να αναμιχθούν καλά και η ζύμη να γίνει απαλή και εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια.
Την καλύπτετε καλά για να μην στεγνώσει και ξεραθεί και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά τουλάχιστον. Να θυμάστε ότι όσο περισσότερο ξεκουράζεται τη ζύμη, τόσο πιο καλά θα δέσουν τα υλικά του ζυμαριού και το φύλλο σας θα ανοίγει καλύτερα, οπότε μη βιαστείτε να την ανοίξετε.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι και σοτάρετε τα ξερά κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, για 8-10 λεπτά περίπου, χωρίς όμως να τα αφήσετε να πάρουν χρώμα. Προσθέτετε τις πιπεριές και συνεχίζετε το σοτάρισμα για για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές ελαφρά. Αποσύρετε από τη φωτιά.
Αφού κρυώσει ελαφρά η γέμιση, προσθέτετε το ανεβατό, τρίβετε μπόλικο πιπέρι και ρίχνετε τα χτυπημένα αβγά. Ανακατεύετε πολύ καλά. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει τελείως, δεν πρέπει να είναι ζεστή όταν θα τη βάλετε στην πίτα.
Φτιάχνετε την πίτα: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ºC. Αφού ξεκουράσετε τη ζύμη σας, τη χωρίζετε σε 4 ίσα μέρη και ανοίγετε 4 λεπτά φύλλα στρογγυλά.
Ρίχνετε σε όλο τον κύκλο–επιφάνεια του φύλλου, εκτός από το κέντρο του, λίγη από τη γέμιση. Ραντίζετε με ελάχιστο ελαιόλαδο και διπλώνετε προς τα μέσα τη μια πλευρά του φύλλου κατά ¼.
Το ίδιο θα κάνετε και από την ακριβώς απέναντι πλευρά ώστε να σχηματιστεί ένα παραλληλόγραμμο φύλλο, το οποίο θα τυλίξετε από τη μία άκρη στην άλλη και στη συνέχεια θα στρίψετε σε σπείρα. Με τον ίδιο τρόπο θα ετοιμάσετε και τις άλλες τρεις στριφτόπιτες. Τις τοποθετείτε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί και τις ψήνετε στο φούρνο για 45-50 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα.
Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη ζύμη: Κοσκινίζετε το αλεύρι και το αλάτι σε μια μεγάλη λεκάνη. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και τρίβετε με τα δάχτυλα να βραχεί το αλεύρι καλά. Όσο περισσότερη ώρα αφήσετε το ελαιόλαδο να ποτίσει το αλεύρι, τόσο πιο ωραίο θα γίνει το φύλλο σας. Κάνετε μια λακκουβίτσα στη μέση και προσθέτετε το ξίδι, το ούζο και λίγο λίγο το νερό ζυμώνοντας συγχρόνως. Συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι τα υλικά σας να αναμιχθούν καλά και η ζύμη να γίνει απαλή και εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια.

Βήμα 2

Την καλύπτετε καλά για να μην στεγνώσει και ξεραθεί και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά τουλάχιστον. Να θυμάστε ότι όσο περισσότερο ξεκουράζεται τη ζύμη, τόσο πιο καλά θα δέσουν τα υλικά του ζυμαριού και το φύλλο σας θα ανοίγει καλύτερα, οπότε μη βιαστείτε να την ανοίξετε.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι και σοτάρετε τα ξερά κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, για 8-10 λεπτά περίπου, χωρίς όμως να τα αφήσετε να πάρουν χρώμα. Προσθέτετε τις πιπεριές και συνεχίζετε το σοτάρισμα για για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές ελαφρά. Αποσύρετε από τη φωτιά.

Βήμα 4

Αφού κρυώσει ελαφρά η γέμιση, προσθέτετε το ανεβατό, τρίβετε μπόλικο πιπέρι και ρίχνετε τα χτυπημένα αβγά. Ανακατεύετε πολύ καλά. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει τελείως, δεν πρέπει να είναι ζεστή όταν θα τη βάλετε στην πίτα.

Βήμα 5

Φτιάχνετε την πίτα: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ºC. Αφού ξεκουράσετε τη ζύμη σας, τη χωρίζετε σε 4 ίσα μέρη και ανοίγετε 4 λεπτά φύλλα στρογγυλά.

Βήμα 6

Ρίχνετε σε όλο τον κύκλο–επιφάνεια του φύλλου, εκτός από το κέντρο του, λίγη από τη γέμιση. Ραντίζετε με ελάχιστο ελαιόλαδο και διπλώνετε προς τα μέσα τη μια πλευρά του φύλλου κατά ¼.

Βήμα 7

Το ίδιο θα κάνετε και από την ακριβώς απέναντι πλευρά ώστε να σχηματιστεί ένα παραλληλόγραμμο φύλλο, το οποίο θα τυλίξετε από τη μία άκρη στην άλλη και στη συνέχεια θα στρίψετε σε σπείρα. Με τον ίδιο τρόπο θα ετοιμάσετε και τις άλλες τρεις στριφτόπιτες. Τις τοποθετείτε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί και τις ψήνετε στο φούρνο για 45-50 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα.

Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή