KRITSINIA-anoigma
clock icon
50'

Σπιτικά τραγανά κριτσίνια όλο γεύση

Υλικά

  • 450γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 15γρ. μαγιά φρέσκια
  • 250ml νερό χλιαρό
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • σουσάμι ή παπαρουνόσπορους ή ηλιόσπορους κλπ

Νόστιμα σπιτικά κριτσίνια για να συνοδεύσετε μια σαλάτα, τον καφέ, το κρασί ή την μπίρα σας. Τα κριτσίνια θέλουν καλή παρέα για να αναδειχτούν. Βάλτε τους δίπλα τυριά κι αλλαντικά, ένα ωραίο ντιπ ή τσάτνευ, ελιές και σταφύλια. Ανοίξτε ένα κρασί και απολαύστε!

Διαλύετε τη μαγιά στο νερό. Ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι σε μπολ και κάνετε στο κέντρο μια λακκούβα. Ρίχνετε εκεί τη διαλυμένη μαγιά με το νερό και τέλος το λάδι. Ανακατεύετε το μίγμα με τα δάχτυλα μέχρι να ενσωματωθούν τα υγρά στο αλεύρι και ζυμώνετε σε αλευρωμένη επιφάνεια για 10 λεπτά.
Απλώνετε τη ζύμη πάνω σε ρηχό παραλληλόγραμμο (30x40εκ.) ταψί και την αφήνετε να φουσκώσει. Αλείφετε την επιφάνειά της με νερό και την πασπαλίζετε με σουσάμι (άσπρο ή μαύρο) ή παπαρουνόσπορους ή ηλιόσπορους.
Κόβετε με μαχαίρι λωρίδες με πλάτος 2εκ. και μήκος 20-25εκ. Σηκώνετε μία μία τις λωρίδες και τις κυλάτε με την παλάμη σε αλευρωμένη επιφάνεια ώστε να δημιουργηθούν λεπτά κυλινδρικά κορδόνια.
Τα μεταφέρετε σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά. Τα αραδιάζετε σε σχάρα να κρυώσουν. Για να γίνουν πολύ τραγανά, τα αφήνετε να κρυώσουν μέσα στο φούρνο.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Διαλύετε τη μαγιά στο νερό. Ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι σε μπολ και κάνετε στο κέντρο μια λακκούβα. Ρίχνετε εκεί τη διαλυμένη μαγιά με το νερό και τέλος το λάδι. Ανακατεύετε το μίγμα με τα δάχτυλα μέχρι να ενσωματωθούν τα υγρά στο αλεύρι και ζυμώνετε σε αλευρωμένη επιφάνεια για 10 λεπτά.

Βήμα 2

Απλώνετε τη ζύμη πάνω σε ρηχό παραλληλόγραμμο (30x40εκ.) ταψί και την αφήνετε να φουσκώσει. Αλείφετε την επιφάνειά της με νερό και την πασπαλίζετε με σουσάμι (άσπρο ή μαύρο) ή παπαρουνόσπορους ή ηλιόσπορους.

Βήμα 3

Κόβετε με μαχαίρι λωρίδες με πλάτος 2εκ. και μήκος 20-25εκ. Σηκώνετε μία μία τις λωρίδες και τις κυλάτε με την παλάμη σε αλευρωμένη επιφάνεια ώστε να δημιουργηθούν λεπτά κυλινδρικά κορδόνια.

Βήμα 4

Τα μεταφέρετε σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά. Τα αραδιάζετε σε σχάρα να κρυώσουν. Για να γίνουν πολύ τραγανά, τα αφήνετε να κρυώσουν μέσα στο φούρνο.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Αντωνία Κατή