Το σπετζοφάι έχει ρόλο μερακλίδικου μεζέ και άρα οφείλει να έχει εντάσεις. Εδώ χρησιμοποιεί καυτερές μαζί με γλυκές πιπεριές και απαιτεί ένα νόστιμο χοιρινό λουκάνικο που να μένει ζουμερό στο πιάτο.
Υλικά
- 300 γρ. λουκάνικο χοιρινό (πικάντικο)
- 3 πράσινες πιπεριές κέρατο, κομμένες στα 4
- 2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες στα 4
- 1 καυτερή πιπεριά, κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 70 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 150 γρ. τομάτες, ψιλοκομμένες
- 2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 20 ml ξίδι λευκό
- ⅓ κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό
- αλάτι, πιπέρι
- 6 φρέσκα ντοματάκια βελανίδια σε κομμάτια (προαιρετικό)
Μερίδες: 4
Διαδικασία
Βήμα 1
Προετοιμάζετε τα υλικά: Κόβετε τα κεφάλια απ’ τις πιπεριές και τα πετάτε μαζί με τους σπόρους. Τις πιπεριές κέρατο και Φλωρίνης τις κόβετε στα 4 κομμάτια κατά μήκος. Την καυτερή πιπεριά την κόβετε σε μικρά κομμάτια όπως και το σκόρδο για να μοιραστούν μέσα στο φαγητό. Τέλος, κόβετε το λουκάνικο σε ροδέλες.
Βήμα 2
Σοτάρετε μπούκοβο και πιπεριές: Σε μεγάλο τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο και αφού κάψει σε σχετικά δυνατή ένταση (7/9) προσθέτετε τα δυο μπούκοβα, να βγάλουν αρώματα στο λάδι και αμέσως μετά όλες τις πιπεριές. Τις γυρνάτε κάθε τόσο να αρχίσουν να μαραίνονται ελαφρά σε περίπου 10-12′ .
Βήμα 3
Προσθέτετε τα λουκάνικα: Όταν οι πιπεριές έχουν κάπως μαραθεί, τις ωθείτε στην άκρη του τηγανιού και προσθέτετε το κομμένο λουκάνικο να πάρει χρώμα. Στα 5′ γυρνάτε τις ροδέλες λουκάνικου απ’ την άλλη.
Βήμα 4
Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά: Στα 10′ απ’ την ώρα που έχει μπει το λουκάνικο, προσθέτετε την σάλτσα ντομάτας, τα ντοματίνια (αν βάλετε), τη ζάχαρη, το ξίδι και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε όλα τα υλικά στο τηγάνι, και τα αφήνετε να μειωθούν τα υγρά που έχουν βγει απ’ τα λαχανικά. Το σπετζοφάι θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου 10 -12′ από τη στιγμή που προσθέσατε τα υπόλοιπα υλικά.