courgette spaghetti
clock icon
1:30'

Σπαγγέτι με σάλτσα από σιγομαγειρεμένο κολοκύθι

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 1 κιλό κολοκύθια, κομμένα στη μέση οριζόντια
  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 100 γρ. καρότα, χοντροτριμμένα
  • 2 κ.σ. πάστα ντομάτας
  • 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβα
  • 1 καλή πρέζα ζάχαρη
  • 5 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • Για το σερβίρισμα

  • 500 γρ. σπαγγέτι βρασμένο
  • 70 γρ. παρμεζάνα ψιλοτριμμένη
  • φύλλα βασιλικού

Αυτή η σάλτσα από κολοκύθι είναι πανεύκολη κι έχει μια ιδιαίτερη γλύκα που θα κάνει τα ζυμαρικά σας ανάρπαστα.

Κόβουμε τα κολοκύθια σε μισές ροδέλες σαν μισοφέγγαρα, όσο πιο λεπτές γίνεται. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 10΄-15΄ μέχρι να μαλακώσουν και να αποκτήσουν ένα σκούρο καστανό χρώμα. Ρίχνουμε ελάχιστο νερό αν κολλήσουν τα κρεμμύδια.

Προσθέτουμε τα κολοκύθια και τα καρότα και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10΄ ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να χάσουν τον όγκο τους και να πάρουν λίγο χρώμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30΄. Αν πιάσουν λίγο και καραμελώσουν, ρίχνουμε νεράκι ανά διαστήματα και ξύνοντας τον πάτο τους σκεύους με μαρίζ να ξεκολλήσουν.

Προσθέτουμε την πάστα ντομάτας και τα ντοματάκια και μαγειρεύουμε για 2΄. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το σκόρδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγο ακόμα. Στο τέλος θα πρέπει να έχουμε μια σκούρα πυκνή σάλτσα. Ανακατεύουμε το σπαγγέτι με τη σάλτσα και μοιράζουμε σε πιάτα. Πασπαλίζουμε με παρμεζάνα, γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.

Φωτογραφίες: Jonathan Gregson, Yuki Sugiura

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβουμε τα κολοκύθια σε μισές ροδέλες σαν μισοφέγγαρα, όσο πιο λεπτές γίνεται. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 10΄-15΄ μέχρι να μαλακώσουν και να αποκτήσουν ένα σκούρο καστανό χρώμα. Ρίχνουμε ελάχιστο νερό αν κολλήσουν τα κρεμμύδια.

Βήμα 2

Προσθέτουμε τα κολοκύθια και τα καρότα και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10΄ ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να χάσουν τον όγκο τους και να πάρουν λίγο χρώμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30΄. Αν πιάσουν λίγο και καραμελώσουν, ρίχνουμε νεράκι ανά διαστήματα και ξύνοντας τον πάτο τους σκεύους με μαρίζ να ξεκολλήσουν.

Βήμα 3

Προσθέτουμε την πάστα ντομάτας και τα ντοματάκια και μαγειρεύουμε για 2΄. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το σκόρδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγο ακόμα. Στο τέλος θα πρέπει να έχουμε μια σκούρα πυκνή σάλτσα. Ανακατεύουμε το σπαγγέτι με τη σάλτσα και μοιράζουμε σε πιάτα. Πασπαλίζουμε με παρμεζάνα, γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.

Φωτογραφίες: Jonathan Gregson, Yuki Sugiura