Ένα πιάτο με έντονο μεσογειακό ταμπεραμέντο. Αγαπημένες γεύσεις κι αρώματα από το ούζο, το φινόκιο και τους αστεροειδείς γλυκάνισους δένουν με τη θαλασσινή αλμύρα των μυδιών και λίγη καυτερή πιπεριά στο βάθος προσθέτει πικάντικη τσαχπινιά.
Υλικά
- 500 γρ. Σπαγγέτι
- 1.5 κιλό Νωπά μύδια στο κέλυφός τους (ή 350 γρ. κατεψυγμένα ή νωπά χωρίς κέλυφος)
- ½-1 κεφάλι φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 μεσαίο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 πράσινη πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
- 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
- ¼ καυτερή πιπεριά πολύ ψιλοκομμένη ή ½ κ.γ. μπούκοβο
- 3-4 αστεροειδείς γλυκάνισους
- 300 γρ. σάλτσα ψιλοκομμένης / τριφτής τομάτας
- 10-15 τοματίνια διαφορετικών χρωμάτων, κομμένα στη μέση
- 3 κ.γ. ψιλοκομμένου μαϊντανού
- 50 ml. ούζο
- 40 ml. ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Μερίδες: 4
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάστε τα μύδια: Καθαρίστε το κέλυφος απ’ τα μύδια με σύρμα και αφαιρέστε τα «γένια» τους. Βάλτε τα σε μεγάλη κατσαρόλα με 1 εκ. νερού που βράζει, στον πάτο. Αφήστε τα να αχνιστούν για 3’-4’λεπτά για ν’ απελευθερώσουν το νόστιμο θαλασσινό νερό που έχουν κρατημένο μέσα τους. Αφαιρέστε τα μύδια και βάλτε τα σε ένα μπολ. Σουρώστε το νερό που έμεινε στη κατσαρόλα για να μην έχει άμμο, κρατήστε 150 ml. που θα χρησιμοποιήσετε αργότερα στη σάλτσα και το υπόλοιπο προσθέστε το στη κατσαρόλα που θα βράσετε τα ζυμαρικά μαζί με άλλα 5 λίτρα νερού.
Βήμα 2
Αρχίστε την ετοιμασία της σάλτσας: Σε μεγάλο τηγάνι και σε μεσαία ένταση, ξεκινήστε σοτάροντας τις πιπεριές, το κρεμμύδι, το φινόκιο και το σκόρδο στο ελαιόλαδο. Προσθέστε τους αστεροειδείς γλυκάνισους και το μπούκοβο (αν δεν έχετε βάλει καυτερή πιπεριά) και ανακατέψτε.
Μετά από 5’ λεπτά, όταν τα λαχανικά αρχίσουν να μελώνουν προσθέστε τα 150ml. του νερού απ’ τα μύδια και στη συνέχεια τα τοματίνια και τη σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και ανακατέψτε. Αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράζει μέχρι να μειωθεί το υγρό και να μείνει λεπτόρρευστη και σβήστε το μάτι.
Βήμα 3
Ετοιμάστε τα σπαγγέτι: Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα που περιέχει τουλάχιστον 5 λίτρα νερό συν το νερό απ’ τα μύδια να βράσει. Προσθέστε 1 κ.σ. αλάτι αφού βράσει και στη συνέχεια τα σπαγγέτι, ακολουθώντας τις οδηγίες βρασμού μείον ένα λεπτό.
Βήμα 4
Ολοκληρώστε το πιάτο: Όσο βράζουν τα σπαγγέτι, αφαιρέστε τα πιο πολλά μύδια απ’ τα κελύφη κρατώντας 10-15 για ομορφιά στο πιάτο και προσθέστε τα στη σάλτσα σε κλειστό μάτι. Λίγο πριν βγουν τα σπαγγέτι, βάλτε μεσαία ένταση στο μάτι, ρίξτε το ούζο και φλαμπάρετέ το με προσοχή.
Μόλις τα σπαγγέτι είναι έτοιμα ανακατέψτε τα με τη σάλτσα στο τηγάνι και πασπαλίστε με τον μαϊντανό .
Βήμα 5
Σερβίρισμα: Φέρτε το τηγάνι στο τραπέζι και σερβίρετε στα πιάτα. Προσέξτε να βάλετε την κουτάλα σερβιρίσματος βαθιά στο τηγάνι για να πάρετε τα λαχανικά που τείνουν να μένουν χαμηλά.