Η πάστα αλά Νόρμα δημιουργήθηκε στη σιτσιλιάνικη πόλη της Κατάνια τον 19ο αιώνα και το όνομά της βγήκε προς τιμήν της ομώνυμης όπερας του Βιντσένζο Μπελλίνι που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μιλάνο το 1831.
Το δύσκολο υλικό της αυθεντικής συνταγής είναι το τυρί, Ricotta Salata, που δεν θα το βρείτε εύκολα στην Ελλάδα, αλλά κάλλιστα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παλαιωμένο ανθότυρο Κρήτης ή Νάξου ή όποιου άλλου νησιού βρείτε σε ντελικατέσσεν ή έστω, πεκορίνο Ρομάνο.
Τηγανίζετε τις μελιτζάνες: Κόβετε τις μελιτζάνες λεπτές φέτες και -αν θέλετε- τις κόβετε στα 4. Βάζετε ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι να κάψει και αφού κάψει βάζετε την πρώτη φουρνιά απ’ τις μελιτζάνες να τηγανιστούν. Τις γυρνάτε όταν πάρουν χρυσό χρώμα και αφαιρείτε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας όταν έχουν τηγανιστεί. Υπολογίστε από 7’-10’ περίπου την κάθε φουρνιά. Επαναλαμβάνετε μέχρι να τηγανιστούν όλες.
Ετοιμάζετε τα σπαγγέτι: Βάζετε μεγάλη κατσαρόλα που παίρνει περί τα 5 λίτρα νερό να βράσει. Αφού το νερό κοχλάζει ρίξτε δυο κουτ. σούπας χοντρό αλάτι και στη συνέχεια προσθέστε τα σπαγγέτι. Φροντίστε να είναι όλα μέσα στο νερό και κάθε τόσο ανακατέψτε τα.
Στο μεσοδιάστημα εσείς προχωράτε στο βήμα 3 και ετοιμάζετε τη σάλτσα. Όταν έχουν γίνει τα σουρώνετε ή τα βάζετε κατευθείαν απ’ την κατσαρόλα στο τηγάνι με τη σάλτσα.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα (όσο βράζουν τα σπαγγέτι): Βάζετε λίγο ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και προσθέτετε τις σκελίδες σκόρδου να πάρουν χρώμα. Όταν μετά από 3-4’ πάρουν χρώμα, προσθέτετε την σάλτσα τομάτας. Ανακατεύετε και στο λεπτό προσθέτετε και τον βασιλικό. Αν θέλετε αλατοπιπερώνετε τώρα και αφήνετε τη σάλτσα στο χαμηλό έτοιμη για να δεχτεί τα σπαγγέτι.
Ανακατεύετε πάστα με σάλτσα: Στο τηγάνι ανακατεύετε τα σπαγγέτι μέσα στη σάλτσα να πάει παντού και είστε έτοιμοι για σερβίρισμα. Τις μελιτζάνες –αν είναι ολόκληρες- τις βάζετε μετά στο στήσιμο του πιάτου. Αν είναι σε μικρότερα κομμάτια μπορείτε να τις ενσωματώσετε τώρα στην πάστα και να σερβίρετε μαζί.
Διαδικασία
Βήμα 1
Τηγανίζετε τις μελιτζάνες: Κόβετε τις μελιτζάνες λεπτές φέτες και -αν θέλετε- τις κόβετε στα 4. Βάζετε ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι να κάψει και αφού κάψει βάζετε την πρώτη φουρνιά απ’ τις μελιτζάνες να τηγανιστούν. Τις γυρνάτε όταν πάρουν χρυσό χρώμα και αφαιρείτε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας όταν έχουν τηγανιστεί. Υπολογίστε από 7’-10’ περίπου την κάθε φουρνιά. Επαναλαμβάνετε μέχρι να τηγανιστούν όλες.
Βήμα 2
Ετοιμάζετε τα σπαγγέτι: Βάζετε μεγάλη κατσαρόλα που παίρνει περί τα 5 λίτρα νερό να βράσει. Αφού το νερό κοχλάζει ρίξτε δυο κουτ. σούπας χοντρό αλάτι και στη συνέχεια προσθέστε τα σπαγγέτι. Φροντίστε να είναι όλα μέσα στο νερό και κάθε τόσο ανακατέψτε τα.
Στο μεσοδιάστημα εσείς προχωράτε στο βήμα 3 και ετοιμάζετε τη σάλτσα. Όταν έχουν γίνει τα σουρώνετε ή τα βάζετε κατευθείαν απ’ την κατσαρόλα στο τηγάνι με τη σάλτσα.
Βήμα 3
Ετοιμάζετε τη σάλτσα (όσο βράζουν τα σπαγγέτι): Βάζετε λίγο ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και προσθέτετε τις σκελίδες σκόρδου να πάρουν χρώμα. Όταν μετά από 3-4’ πάρουν χρώμα, προσθέτετε την σάλτσα τομάτας. Ανακατεύετε και στο λεπτό προσθέτετε και τον βασιλικό. Αν θέλετε αλατοπιπερώνετε τώρα και αφήνετε τη σάλτσα στο χαμηλό έτοιμη για να δεχτεί τα σπαγγέτι.
Βήμα 4
Ανακατεύετε πάστα με σάλτσα: Στο τηγάνι ανακατεύετε τα σπαγγέτι μέσα στη σάλτσα να πάει παντού και είστε έτοιμοι για σερβίρισμα. Τις μελιτζάνες –αν είναι ολόκληρες- τις βάζετε μετά στο στήσιμο του πιάτου. Αν είναι σε μικρότερα κομμάτια μπορείτε να τις ενσωματώσετε τώρα στην πάστα και να σερβίρετε μαζί.