spanaki-me-ti-saltsa-anoigma
clock icon
60'

Σπανάκι με τη σάλτσα

Υλικά

    Μερίδες: 4-5

  • 2 κιλά σπανάκι, μόνο τα φύλλα
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
  • 1 κουτ. σούπας σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας κόλιανδρο ξερό
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
  • 1 ματσάκι κόλιανδρο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Σε αυτήν τη συνταγή, το σπανάκι σερβίρεται με μπόλικο φρέσκο κόλιανδρο, αγελαδινό βούτυρο και πολύ καβουρδισμένο σκόρδο.

Ζεματάμε τα φύλλα σπανακιού σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ώσπου να ξανθύνει.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τσιγαρίζουμε για 1΄ να σκουρύνει λίγο.

Προσθέτουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι, τη ζάχαρη και το σπανάκι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Όταν το σπανάκι μελώσει, κλείνουμε το μάτι της κουζίνας.

Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο ή ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμετο σκόρδο (προσοχή μην καεί) και τον ξερό κόλιανδρο, ώσπου να βγάλουν τα αρώματά τους.

Σβήνουμε με το ξίδι, προσθέτουμε τον φρέσκο κόλιανδρο και ρίχνουμε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα με το σπανάκι. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια καλή βράση και σερβίρουμε αμέσως.

Συνταγή: Αντιγόνη Ζούλια
Φωτογραφία: Σταύρος Χαμπάκης

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεματάμε τα φύλλα σπανακιού σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 2

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ώσπου να ξανθύνει.

Βήμα 3

Στη συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τσιγαρίζουμε για 1΄ να σκουρύνει λίγο.

Βήμα 4

Προσθέτουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι, τη ζάχαρη και το σπανάκι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Όταν το σπανάκι μελώσει, κλείνουμε το μάτι της κουζίνας.

Βήμα 5

Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο ή ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμετο σκόρδο (προσοχή μην καεί) και τον ξερό κόλιανδρο, ώσπου να βγάλουν τα αρώματά τους.

Βήμα 6

Σβήνουμε με το ξίδι, προσθέτουμε τον φρέσκο κόλιανδρο και ρίχνουμε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα με το σπανάκι. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια καλή βράση και σερβίρουμε αμέσως.

Συνταγή: Αντιγόνη Ζούλια
Φωτογραφία: Σταύρος Χαμπάκης