Τα σουτζουκάκια σε μια πιο ιδιαίτερη εκτέλεση, σε συνταγή του σεφ Μιχάλη Ντουνέτα, συνδυασμένα με λαχταριστές παρατοκροκέτες που μαζί κάνουν ένα άψογο ζευγάρι.
Υλικά
- 800-1.000γρ. φιλέτο μοσχαρίσιο σε λωρίδες
- 150ml κρασί μαυροδάφνη
- 150ml κρασί γλυκό Σάμου
- 50γρ. κρεμμύδι ξερό
- λίγο ελαιόλαδο
- 5γρ. σκόρδο λιωμένο
- 50γρ. ψωμί μουλιασμένο σε σαμιώτικο κρασί και καλά στυμμένο
- λίγο κύμινο
- λίγη πάπρικα γλυκιά + λίγη καυτερή
- μπόλικο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 70-80ml ελαιόλαδο
- 50-60γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3-4γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 30ml ξίδι βαλσαμικό
- 250γρ. ντομάτα σε κυβάκια
- 100ml κρασί γλυκό Σάμου
- 500ml ζωμό κρέατος
- λίγο κύμινο
- λίγη πάπρικα γλυκιά + λίγη καυτερή
- 400γρ. πατάτες βρασμένες και πολτοποιημένες
- 2 αβγά
- γραβιέρα τριμμένη
- παρμεζάνα τριμμένη
- λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
- λίγο κύμινο
- λίγη πάπρικα γλυκιά + λίγη καυτερή
- 50γρ. σάλτσα ντομάτας
- αλεύρι για το πανάρισμα
- φρυγανιά τριμμένη για το πανάρισμα
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τα σουτζουκάκια
Για τη σάλτσα
Για τις κροκέτες πατάτας
Διαδικασία
Βήμα 1
Μαρινάρετε το μοσχαρίσιο φιλέτο στη μαυροδάφνη και το σαμιώτικο κρασί, για τουλάχιστον 1 ώρα. Στο μεταξύ σοτάρετε το κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο και αφήνετε να κρυώσει.
Βήμα 2
Στραγγίζετε το κρέας από τη μαρινάδα και το περνάτε από μηχανή του κιμά ή μεγάλο μπλέντερ, για να γίνει σαν κιμάς. Μεταφέρετε σε μπολ και το ανακατεύετε με το στυμμένο ψωμί, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, το μαϊντανό και ανάλογο αλατοπίπερο.
Βήμα 3
Ζυμώνετε καλά και πλάθετε σε σουτζουκάκια. Ψήνετε τα σουτζουκάκια στο φούρνο, σε μέτρια θερμοκρασία, να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Βήμα 4
Για τη σάλτσα: Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά. Σβήνετε με το ξίδι και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά. Βράζετε τη σάλτσα για 15 λεπτά και την περνάτε από λεπτή σίτα.
Βήμα 5
Για τις κροκέτες: Ανακατεύετε τον πουρέ της πατάτας με τα τυριά, τα μπαχαρικά, το αλατοπίπερο και το 1 αβγό και βάζετε το μίγμα στο ψυγείο να σφίξει.
Βήμα 6
Στη συνέχεια παίρνετε μικρές ποσότητες από το μίγμα και πλάθετε μπαλάκια. Με το δάχτυλο τους κάνετε από μία λακούβα σε κάθε μπαλάκι και γεμίζετε με λίγη σάλτσα ντομάτας. Ξανακλείνετα, πλάθετε να γίνουν στρογγυλά και τα περνάτε πρώτα από αλεύρι , στη συνέχεια από το δεύτερο αβγό που το έχετε χτυπήσει καλά και τέλος από τη φρυγανιά, για να παναριστούν. Τηγανίζετε τις κροκέτες σε καυτό ελαιόλαδο, να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και τις αφήνετε να στραγγίξουν σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Βήμα 7
Τοποθετείτε στο κέντρο κάθε πιάτου από τρία σουτζουκάκια, προσθέτετε 2-3 κροκέτες και γαρνίρετε με σάλτσα ντομάτας και αν θέλετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή