Ετοιμάζουμε τα αγαπημένα μας σουτζουκάκια κάπως διαφορετικά αυτή τη φορά, παρέα με κοφτό μακαρονάκι. Νόστιμη πρόταση, ιδανική για το καθημερινό τραπέζι.
Υλικά
- 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι ή ριγκατόνι
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 100 γρ. ψωμί μπαγιάτικο, μόνο την ψίχα
- 1½ ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί
- 1 κουτ. σούπας κύμινο, τριμμένο
- 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- 4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 1 κιλό ντομάτες πασάτα ή φρέσκες στον τρίφτη
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 6 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο, τριμμένο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για τα σουτζουκάκια:
Για τη σάλτσα ντομάτας:
Διαδικασία
Βήμα 1
Σουτζουκάκια: Μουλιάζουμε το ψωμί σε ένα μπολ με ½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το σκόρδο, το κρεμμύδι, κύμινο, μαύρο πιπέρι, πιπέρι καγιέν και αλάτι. Προσθέτουμε το ψωμί μαζί με το κρασί του. Ζυμώνουμε καλά το μείγμα. Καλύπτουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για τουλάχιστον 1 ώρα.
Βήμα 2
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο το κόκκινο κρασί. Πλάθουμε τα σουτζουκάκια σε σχήμα οβάλ βρέχοντας τις παλάμες μας με το κρασί. Τα αραδιάζουμε σε ταψί φούρνου στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Με ένα πινέλο αλείφουμε τα σουτζουκάκια με το ελαιόλαδο. Ψήνουμε στον φούρνο στις αντιστάσεις για 10΄.
Βήμα 3
Σάλτσα ντομάτας: Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μία μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, να κάψει. Σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι μέχρι να
μαλακώσουν. Προσθέτουμε όσο κρασί μας έμεινε από τα σουτζουκάκια. Αφήνουμε να εξατμιστεί λίγο το αλκοόλ και προσθέτουμε τις τριμμένες
ντομάτες, την πάστα ντομάτας, το κύμινο, πιπέρι και αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει και να δέσει. Βγάζουμε τα σουτζουκάκια από τον φούρνο και τα βάζουμε μέσα στη σάλτσα ντομάτας. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί για ακόμη 30΄. Σερβίρουμε με βρασμένα ζυμαρικά.
Φωτογραφία: Ant Duncan