Τα σμυρναίικα σουτζουκάκια, ίσως το πιο αγαπημένο μας φαγητό με άρωμα Εγγύς Ανατολής, ταξίδεψε στην Ελλάδα με τους πρόσφυγες της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας. Συχνά σερβίρονται και με ρύζι ή πουρέ.
Υλικά
- Μερίδες: 4
- 800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 200 γρ. χοιρινό κιμά
- 1 αυγό
- 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 50-60 γρ. ψωμί μπαγιάτικο, μουσκεμένο σε νερό
- 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες στον τρίφτη
- 1 κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
- ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 πρέζα κύμινο, σκόνη
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες κονκασέ
- 500 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
- 1 κουτ. σούπας κύμινο, σκόνη
- 2-3 κόκκους μπαχάρι
- 2-3 γαρίφαλα
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
- ανθό αλατιού
- λίγο άσπρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- 1 κιλό πατάτες, χωρίς φλούδα, κομμένες μακρόστενες
- ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για τα σουτζουκάκια
Για τη σάλτσα
Για τις πατάτες
Διαδικασία
Βήμα 1
Σουτζουκάκια: Βάζουμε σε ένα μπολ τους κιμάδες και όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε καλά. Εάν είναι σφιχτός ο κιμάς τότε προσθέτουμε λίγο νερό. Τα πλάθουμε σε σουτζουκάκια και τα αραδιάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15΄. Στο δεκάλεπτο θα χρειαστεί να τα γυρίσουμε από την άλλη πλευρά. Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Βήμα 2
Σάλτσα: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες και τον συμπυκνωμένο χυμό. Αρτύζουμε με τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει και να δέσει σε μέτρια φωτιά.
Βήμα 3
Βγάζουμε από τον φούρνο το ταψί με τα σουτζουκάκια και με μια τρυπητή κουτάλα τα τοποθετούμε σε ένα καθαρό πυρέξ. Προσθέτουμε τη σάλτσα από πάνω και τα ξαναβάζουμε στον φούρνο για 10΄.
Βήμα 4
Όταν είναι έτοιμο το φαγητό το σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές.
Βήμα 5
Stlyling: Elena Jeffrey - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M