soutzoukakia
clock icon
55'

Σουτζουκάκια σμυρναίικα

Υλικά

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 4-5 χούφτες ψωμί ψίχα, μουλιασμένο σε νερό και στυμμένο
  • 1 κουτ. σούπας κύμινο
  • 7-8 σκελίδες σκόρδο λιωμένο με λίγο λάδι
  • λίγο αλεύρι και ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα

  • 4 φλιτζάνια ντοματάκια αποφλοιωμένα, λιωμένα
  • ζάχαρη
  • λίγο Vinsanto ή άλλο γλυκό κρασί
  • αλάτι, πιπέρι

Η Ντίνα Χαρίση από την Παλιά Φάβα μοιράζεται μαζί μας τη συνταγή για τα αφράτα και πεντανόστιμα σουτζουκάκια της.

Ζυμώνετε σε μια λεκανίτσα όλα μαζί τα υλικά για τα σουτζουκάκια και τα αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Μετά τα ξαναζυμώντε και τα πλάθετε σε μακρόστενα σουτζουκάκια. Τα περνάτε από ένα ελαφρύτατο αλεύρωμα και τα τηγανίζετε απαλά σε καυτό ηλιέλαιο και από τις δύο πλευρές.
Σουρώνετε το λάδι από το τηγανισμένο αλεύρι και το ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα μαζί με ανάλογο αλατοπίπερο, τα ντοματάκια, τη ζάχαρη και το κρασί.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC και στρώνετε τα σουτζουκάκια σε ένα ταψί. Τα περιχύνετε με τη σάλτσα και τα ψήνετε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρετε τα σουτζουκάκια πάνω από ρύζι ή πουρέ.
Συνταγή: Ντίνα Χαρίση / Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζυμώνετε σε μια λεκανίτσα όλα μαζί τα υλικά για τα σουτζουκάκια και τα αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Βήμα 2

Μετά τα ξαναζυμώντε και τα πλάθετε σε μακρόστενα σουτζουκάκια. Τα περνάτε από ένα ελαφρύτατο αλεύρωμα και τα τηγανίζετε απαλά σε καυτό ηλιέλαιο και από τις δύο πλευρές.

Βήμα 3

Σουρώνετε το λάδι από το τηγανισμένο αλεύρι και το ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα μαζί με ανάλογο αλατοπίπερο, τα ντοματάκια, τη ζάχαρη και το κρασί.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC και στρώνετε τα σουτζουκάκια σε ένα ταψί. Τα περιχύνετε με τη σάλτσα και τα ψήνετε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρετε τα σουτζουκάκια πάνω από ρύζι ή πουρέ.

Βήμα 5

Συνταγή: Ντίνα Χαρίση / Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης