Όταν σε ένα γιουβέτσι συνδυάζονται τα σουτζουκάκια με το σπιτικό χυλοπιτάκι, τότε δεν μπορεί παρά να έχουμε το τέλειο χουχουλιάρικο φαγητό. Από τη μυρωδιά και μόνο θα μας φτιάξει τη διάθεση!
Υλικά
- 250 γρ. χυλοπιτάκι
- 400 γρ. ζεστό ζωμό κρέατος ή νερό
- Για τα σουτζουκάκια]
- 100 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
- 150 ml κόκκινο κρασί
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
- 20 ml ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 30 ml ε.π. ελαιόλαδο, για το ψήσιμο
- 500 γρ. σάλτσα ντομάτας στον τρίφτη
- 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού βούτυρο
- 100 ml κρασί
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 μικρό ξυλάκι κανέλα
- 5 κόκκους μπαχάρι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ξερό ανθότυρο, τριμμένο
Για τη σάλτσα
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Βρέχουμε το ψωμί με το κρασί, το αφήνουμε για 10΄ να μαλακώσει και το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια. Ζυμώνουμε καλά, πλάθουμε τα
σουτζουκάκια, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος, το ένα δίπλα στο άλλο, και τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε τα σουτζουκάκια στον φούρνο για 10΄ στους 200°C.
Βήμα 2
Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τη σάλτσα σιγοβράζοντας όλα τα υλικά της για 10΄, αποσύρουμε, προσθέτουμε τον ζωμό και ανακατεύουμε. Αμέσως περιχύνουμε τα σουτζουκάκια με τη σάλτσα, προσθέτουμε το χυλοπιτάκι, αλατίζουμε και ανακατεύουμε. Ψήνουμε για ακόμη 20-25 λεπτά στους 180°C, ανακατεύοντας προσεκτικά δυο-τρεις φορές. Σερβίρουμε το γιουβέτσι ζεστό με τριμμένο ξερό ανθότυρο.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη