soupa-psitis-piperias-kai-tyrokroketes
clock icon
40'

Σούπα ψητής πιπεριάς με τυροκροκέτες

Υλικά

    Για τη σούπα

  • 1 κιλό κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
  • 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου
  • 1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • μερικά φυλλαράκια βασιλικό ή μαϊντανό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τις τυροκροκέτες

  • 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι κασέρι τριμμένο
  • 2 ασπράδια αβγών
  • 1½ κουτ. σούπας κορνφλάουρ
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Απίστευτη σούπα από ψητές πιπεριές Φλωρίνης που θα συνδυάσετε με τραγανές, ζεστές τυροκροκέτες… Θα βάλετε σίγουρα και δεύτερο πιάτο!

Κόβετε κάθετα τις πιπεριές, τις καθαρίζετε από τα σποράκια τους και τις βάζετε σε σχάρα στρωμένη με αλουμινόχαρτο. Τις ψήνετε στο γκριλ με τη φλούδα προς τα πάνω για 10 λεπτά ή μέχρι να κάνουν φουσκάλες και να μαυρίσει η φλούδα τους.
Για να ξεφλουδίσετε τις πιπεριές με ευκολία τις μεταφέρετε αμέσως σε ένα σκεύος, τις σκεπάζετε με μεμβράνη και τις αφήνετε για 10 λεπτά περίπου.
Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε και τις ψημένες πιπεριές ψιλοκομμένες, τη σάλτσα ντομάτας, τη ζάχαρη και το ζωμό. Βράζετε για 5 λεπτά.
Πολτοποιείτε το μίγμα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει ένας βελούδινος ζωμός. Ανακατεύετε στη σούπα το γιαούρτι, τη δοκιμάζετε στο αλάτι και ρίχνετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Διατηρείτε τη σούπα στο ψυγείο.
Για τα τυρομπαλάκια: ανακατεύετε τα τυριά. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα ανακατεύετε στα τυριά μαζί με το κορνφλάουρ. Πλάθετε το μίγμα σε μικρά μπαλάκια και τα αφήνετε στο ψυγείο, μέχρι την ώρα που θα τα τηγανίσετε σε καυτό λάδι για μερικά λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Βάζετε τη σούπα παγωμένη μέσα σε ποτήρια, φλιτζάνια ή μπολ, την πασπαλίζετε με φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό ή μαϊντανό και τη σερβίρετε μαζί με τις ζεστές τυροκροκέτες.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης-Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε κάθετα τις πιπεριές, τις καθαρίζετε από τα σποράκια τους και τις βάζετε σε σχάρα στρωμένη με αλουμινόχαρτο. Τις ψήνετε στο γκριλ με τη φλούδα προς τα πάνω για 10 λεπτά ή μέχρι να κάνουν φουσκάλες και να μαυρίσει η φλούδα τους.

Βήμα 2

Για να ξεφλουδίσετε τις πιπεριές με ευκολία τις μεταφέρετε αμέσως σε ένα σκεύος, τις σκεπάζετε με μεμβράνη και τις αφήνετε για 10 λεπτά περίπου.

Βήμα 3

Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε και τις ψημένες πιπεριές ψιλοκομμένες, τη σάλτσα ντομάτας, τη ζάχαρη και το ζωμό. Βράζετε για 5 λεπτά.

Βήμα 4

Πολτοποιείτε το μίγμα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει ένας βελούδινος ζωμός. Ανακατεύετε στη σούπα το γιαούρτι, τη δοκιμάζετε στο αλάτι και ρίχνετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Διατηρείτε τη σούπα στο ψυγείο.

Βήμα 5

Για τα τυρομπαλάκια: ανακατεύετε τα τυριά. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα ανακατεύετε στα τυριά μαζί με το κορνφλάουρ. Πλάθετε το μίγμα σε μικρά μπαλάκια και τα αφήνετε στο ψυγείο, μέχρι την ώρα που θα τα τηγανίσετε σε καυτό λάδι για μερικά λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Βήμα 6

Βάζετε τη σούπα παγωμένη μέσα σε ποτήρια, φλιτζάνια ή μπολ, την πασπαλίζετε με φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό ή μαϊντανό και τη σερβίρετε μαζί με τις ζεστές τυροκροκέτες.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης-Food Styling: Elena Jeffrey