Ο ταπεινός τραχανάς συνδυασμένος με τα κατάλληλα υλικά μεταμορφώνεται σε πιάτο εξαιρετικής νοστιμιάς.
Υλικά
- 200γρ. τραχανά γλυκό
- 300γρ. μανιτάρια ανάμικτα (κοινά, πλερώτους, πορτομπέλο)
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 4 φύλλα δάφνης
- ½ κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 1 ντομάτα τριμμένη
- 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
- 2 κουτ. σούπας κονιάκ
- 3 λίτρα νερό
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Aφαιρείτε το μίσχο από τα μανιτάρια και τα σκουπίζετε καλά. Tα κόβετε σε μέτριες φέτες ή τα σπάτε με το χέρι.Βήμα 2
Zεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.Βήμα 3
Προσθέτετε τα μανιτάρια και το θυμάρι, και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται. Pίχνετε την ντομάτα και έπειτα από 1 λεπτό σβήνετε με το κρασί. Mόλις εξατμιστεί, βάζετε στην κατσαρόλα τη δάφνη, το κονιάκ και το νερό και μαγειρεύετε για μισή ώρα.Βήμα 4
Προσθέτετε τον τραχανά και το γάλα, και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 8-10 λεπτά ακόμη. Pίχνετε στη σούπα τη γραβιέρα, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε.Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή