soupa_garides_tziovaras_anoigma
clock icon
1:30'

Σούπα με γαρίδες

Υλικά

  • Μερίδες: 6
  • 1 κιλό γαρίδες
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, σε φέτες
  • 2 στικ σέλερι, ψιλοκομμένα
  • 2 πράσα, το άσπρο μέρος, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 60 ml κονιάκ
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 4 ντομάτες, κομμένες κονκασέ
  • 2 φέτες φρέσκο τζίντζερ
  • 2 ροδέλες πιπερίτσα τσίλι
  • 1 αστεροειδές γλυκάνισο
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο, σε σκόνη
  • 2 κλαδάκια θυμάρι
  • 1 κλαδάκι δενδρολίβανο
  • λίγα φύλλα βασιλικού
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 40 γρ. βούτυρο
  • ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι

Αυτή η αρωματική σούπα με γαρίδες μπορεί να γίνει ένα πρώτης τάξεως ορεκτικό πρώτο πιάτο σε ένα γιορτινό τραπέζι.

Καθαρίζουμε τις γαρίδες και πλένουμε καλά τα κελύφη και τα κεφάλια τους βάζοντάς τα μετά να στραγγίξουν. Βάζουμε μία κατσαρόλα στη φωτιά με το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά προσθέτουμε τα κελύφη και τα κεφάλια των γαρίδων. Τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά. Κατόπιν προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο, το σέλερι και τα σοτάρουμε να βγάλουν τα αρώματά τους.

Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ και σοτάρουμε. Φλαμπάρουμε με το κονιάκ και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τις ντομάτες, τα αρωματικά και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε 1,5 λίτρο κρύο νερό και αφήνουμε να βράσει. Μόλις πάρει βράση, ξαφρίζουμε επιμελώς και χαμηλώνουμε τη φωτιά να βράσει για 1 ώρα.

Στη συνέχεια, χτυπάμε τη σούπα σε μπλέντερ πολύ καλά και την περνάμε από ψιλή σήτα. Την ξαναβάζουμε στη φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να σιγοβράσει για να δέσει η σούπα και να αναδειχθούν τα αρώματά της. Κατόπιν βράζουμε για 1΄ την ψίχα από τις γαρίδες και τις σερβίρουμε μέσα στη σούπα σε ζεστά πιάτα. Συνοδεύουμε με φρυγανισμένα σκορδόψωμα αν θέλουμε.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε τις γαρίδες και πλένουμε καλά τα κελύφη και τα κεφάλια τους βάζοντάς τα μετά να στραγγίξουν. Βάζουμε μία κατσαρόλα στη φωτιά με το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά προσθέτουμε τα κελύφη και τα κεφάλια των γαρίδων. Τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά. Κατόπιν προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο, το σέλερι και τα σοτάρουμε να βγάλουν τα αρώματά τους.

Βήμα 2

Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ και σοτάρουμε. Φλαμπάρουμε με το κονιάκ και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τις ντομάτες, τα αρωματικά και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε 1,5 λίτρο κρύο νερό και αφήνουμε να βράσει. Μόλις πάρει βράση, ξαφρίζουμε επιμελώς και χαμηλώνουμε τη φωτιά να βράσει για 1 ώρα.

Βήμα 3

Στη συνέχεια, χτυπάμε τη σούπα σε μπλέντερ πολύ καλά και την περνάμε από ψιλή σήτα. Την ξαναβάζουμε στη φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να σιγοβράσει για να δέσει η σούπα και να αναδειχθούν τα αρώματά της. Κατόπιν βράζουμε για 1΄ την ψίχα από τις γαρίδες και τις σερβίρουμε μέσα στη σούπα σε ζεστά πιάτα. Συνοδεύουμε με φρυγανισμένα σκορδόψωμα αν θέλουμε.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio LM