Για πρώτο πιάτο στο εορταστικό μας τραπέζι ο Σωτήρης Ευαγγέλου μας προτείνει μια βελουτέ σούπα γλυκοπατάτας.
Υλικά
- Μερίδες: 6
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 80 γρ. βούτυρο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο σε μικρά καρέ
- 1 πράσο μεγάλο, σε ροδέλες, το άσπρο μέρος μόνο
- 2 στικ σέλερι, κομμένα σε μικρά καρέ
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
- 1,5 κιλό γλυκοπατάτες καθαρισμένες, κομμένες καρέ
- 1 ξυλαράκι κανέλας
- 150 ml κρέμα γάλακτος
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 80 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
- λίγο ε.π. ελαιόλαδο
- 50 γρ. κορινθιακή σταφίδα
- 70 ml κονιάκ
- 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 πρέζες μοσχοκάρυδο τριμμένο
Για τη σούπα
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Σούπα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά ελαφρώς το κρεμμύδι, το πράσο, το σέλερι και το σκόρδο. Κατόπιν προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες, την κανέλα, αλάτι, πιπέρι και νερό τόσο όσο να καλυφθούν οι γλυκοπατάτες και τα υπόλοιπα υλικά και ελάχιστα παραπάνω. Αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν οι γλυκοπατάτες.
Βήμα 2
Αφαιρούμε την κανέλα και πολτοποιούμε επιτόπου με ραβδομπλέντερ, ή σε μπλέντερ, μέχρι να αποκτήσει η σούπα λεία υφή. Περνάμε τη σούπα από λεπτό σουρωτήρι και διορθώνουμε τη γεύση αν χρειαστεί με αλάτι ή πιπέρι. Ενσωματώνουμε την κρέμα γάλακτος.
Βήμα 3
Σερβίρισμα: Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα με λίγο ελαιόλαδο ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Μουλιάζουμε τις σταφίδες στο κονιάκ. Μοιράζουμε τη σούπα ζεστή σε πιάτα ή μπολ και προσθέτουμε από μία κουταλιά γιαούρτι ανακατεμένο με το μοσχοκάρυδο, με αμύγδαλα και σταφίδες.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio LM