Πολύ νόστιμο σουφλέ με σπανάκι και διάφορα τυριά που τρώγεται σαν κυρίως αλλά συνοδεύει ωραιότατα και ένα ψητό κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι!
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο και μαραίνετε το πράσο με τα κρεμμυδάκια.
Προσθέτετε το σπανάκι, χαμηλώνετε τη φωτιά και σκεπάζετε μέχρι να μαραθεί. Ανακατεύετε καλά και αλατοπιπερώνετε.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.
Ετοιμάζετε μια μπεσαμέλ σαν βάση: Σε ένα κατσαρολάκι, λιώνετε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο, ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε καλά για 1 λεπτό. Ρίχνετε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σταδιακά, ανακατεύοντας με αβγοδάρτη, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τα τυριά και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνετε και το αβγό και ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις.
Ρίχνετε στη μπεσαμέλ το σπανάκι με τα πράσα κι ανακατεύετε.
Βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος και αδειάζετε μέσα το μίγμα. Ψήνετε στο ζεστό φούρνο για μισή ώρα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του σουφλέ.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο και μαραίνετε το πράσο με τα κρεμμυδάκια.
Βήμα 2
Προσθέτετε το σπανάκι, χαμηλώνετε τη φωτιά και σκεπάζετε μέχρι να μαραθεί. Ανακατεύετε καλά και αλατοπιπερώνετε.
Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.
Βήμα 4
Ετοιμάζετε μια μπεσαμέλ σαν βάση: Σε ένα κατσαρολάκι, λιώνετε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο, ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε καλά για 1 λεπτό. Ρίχνετε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σταδιακά, ανακατεύοντας με αβγοδάρτη, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Βήμα 5
Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τα τυριά και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνετε και το αβγό και ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις.
Βήμα 6
Ρίχνετε στη μπεσαμέλ το σπανάκι με τα πράσα κι ανακατεύετε.
Βήμα 7
Βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος και αδειάζετε μέσα το μίγμα. Ψήνετε στο ζεστό φούρνο για μισή ώρα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του σουφλέ.