Οποιος έχει βρεθεί στην Ικαρία και έχει δοκιμάσει το σουφικό ξέρει πόσο ιδιαίτερα νόστιμο είναι αυτό το παραδοσιακό μαγειρευτό. Το μυστικό είναι στα ολόφρεσκα λαχανικά και στο αργό μαγείρεμα.
Υλικά
- 2 κρεμμύδια, σε χοντρές φέτες
- 2 μελιτζάνες, χοντροκομμένες
- 2 κολοκυθάκια, χοντροκομμένα
- 2-3 πιπεριές, χοντροκομμένες
- 100γρ. φασολάκια
- 2 ντομάτες, χοντροκομμένες
- 1/3 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 100ml κρασί κόκκινο
- ½ χούφτα φύλλα φρέσκου βασιλικού
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο στρώνετε τα κρεμμύδια. Από πάνω τοποθετείτε τα υπόλοιπα λαχανικά με τη σειρά σε στρώσεις, αφήνοντας τελευταίες τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνετε την κάθε στρώση πριν βάλετε την επόμενη.Βήμα 2
Περιχύνετε με το λάδι, σκεπάζετε και μαγειρεύετε σε δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά, χωρίς να ανακατέψετε καθόλου. Στη συνέχεια, χαμηλώνετε τη φωτιά (από δυνατή σε χαμηλή) και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 20 λεπτά.Βήμα 3
Σβήνετε με το κρασί και σιγοβράζετε για ακόμη 30 λεπτά μέχρι να μελώσουν τα λαχανικά και να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του.Βήμα 4
Πασπαλίζετε με τον βασιλικό και σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή κρύο.Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook