Aυτές οι σοκολατένιες μαντλέν είναι αφράτες και μαλακές. Πολύ πιθανόν να μη ξαναφτιάξετε τις κλασικές, μόλις τις δοκιμάσατε.
Υλικά
- 12 μαντλέν
- 80 γρ. αλεύρι (κρατάμε 1 κουτ. σούπας για πασπάλισμα)
- 2 κουτ. σούπας κακάο και επιπλέον για πασπάλισμα
- 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 20 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα, πούδρα (στα σούπερ μάρκετ)
- 1 πρέζα αλάτι
- 75 γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
- 1 κουτ. σούπας λικέρ φουντούκι
- 90 γρ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο και λίγο επιπλέον για βουτύρωμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το μπέικιν πάουντερ, τα αμύγδαλα και το αλάτι. Βουτυρώνουμε μια φόρμα με 12 θήκες για μαντλέν και πασπαλίζουμε την κάθε υποδοχή με λίγο από το αλεύρι.
Βήμα 2
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη και τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν καλά και το μείγμα να ασπρίσει. Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι, μετά τη βανίλια, το λικέρ και το βούτυρο. Καλύπτουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και τη βάζουμε στην κατάψυξη για 30΄.
Βήμα 3
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Γεμίζουμε κάθε θήκη με 1 γεμάτη κουτ. της σούπας από το μείγμα και ψήνουμε για 10΄. Ξεφουρνίζουμε, χτυπάμε ελαφρά το ταψί πάνω στον πάγκο, ώστε να ξεφορμαριστούν πιο εύκολα οι μαντλέν. Πασπαλίζουμε με κακάο και τις σερβίρουμε ζεστές.